Antena 3 CNN Timp liber Turism Paștele în Thassos: obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie

Paștele în Thassos: obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie

Paștele în Thassos: obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie
27 Mar 2017   •   16:05
 Cea mai mare sărbătoare a Creștinătății este celebrată cu mare fast pe tărâmul zeilor. Dacă în Corfu, Paștele este cel mai colorat din Grecia, în Thassos – localnicii pregătesc cele mai bune preparate tradiționale care îți fac poftă să vizitezi importantele edificii de cult, dar și satele de munte liniștite.

Vizitează  mănăstirile simbol ale insulei!


Dacă ți-ai planificat o escapadă în Thassos de Paște, vei avea prilejul să descoperi unele dintre cele mai frumoase obiceiuri și festivaluri. Tot aici te vei delecta cu peisaje pitorești, preparate delicioase și poți intra în atmosfera specific grecească a insulei. În Săptămâna Mare au loc slujbe în toate bisericile și mănăstirile de pe insulă.

Cei mai mulți pelerini vin pentru a se regăsi spiritual la Mănăstirea Sfântului Mihail (protectorul insulei) – cel mai important edificiu de cult din Thassos. În noaptea de Înviere aici se aprind lumânările labatha (realizate special pentru această mare sărbătoare din banii donați de localnici), iar în fața bisericii poziționată pe dealul care leagă satele Astrida și Alyki, se strâng pelerinii pentru a ura Christos Aneste!

Sărbători cu preparate savuroase

Paștele tradițional grecesc nu este complet fără preparatele simbol care nu lipsesc de pe mesele localnicilor. În fiecare casă se servește tradiționala hiromeri din carne de porc afumată, mielul sau iedul la proțap, borșul de miel sau de pește, fructele de mare, pâinicile cu miere koulourakia, cozonacul, vinul roșu și ouzo. În unele localități de pe insulă, mielul este pregătit în piața principală a satului, iar la ospăț se adună toți locuitorii pentru a sărbători Învierea Domnului.

Dacă vrei să participi la slujba de a doua zi, poți vizita Mănăstirea Sfântului Pantelimon (una dintre cele mai importante din Thassos), aflată în Skala la care se poate ajunge destul de ușor din Limenaria. Lângă edificiul religios se află o peșteră despre care se spune că ar fi fost vizitată de Sfântul Pantelimon care a sfințit micul iaz aflat aici. 

 

De Mădălina Isar

Oferta speciala Paste in Thassos

Hotel Menel 2* - tarife de la 155 euro + 399 lei/persoana, 3 nopti de cazare cu demipensiune + masa festiva de Paste, cu program folcloric la taverna Augustos din Teologos, transport autocar, insotitor de grup, vizite la Rila si Kavala. Detalii pe www.europatravel.ro , call center 021-9407.  

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close