Antena 3 CNN Actualitate Alimentele care nu trebuie congelate niciodată! Dacă ați făcut-o, le puteți arunca

Alimentele care nu trebuie congelate niciodată! Dacă ați făcut-o, le puteți arunca

Congelatorul este prietenul gospodinelor. Acestea pot beneficia astfel oricând de orice fel de legume, chiar dacă nu sunt de sezon. Sau, de ce nu, de diferite alimente pe care le păstrează în congelator până ajung să le consume.

Alimentele care nu trebuie congelate niciodată! Dacă ați făcut-o, le puteți arunca
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    23 Mai 2022   •   08:00

Ce trebuie să știți însă este faptul că nu orice alimente se pot congela. De fapt, există câteva categorii care, odată congelate, pot fi aruncate la gunoi.   

Ouăle 

Ouăle întregi trebuie ținute departe de congelator. În timp ce îngheață, ouăle își măresc volumul iar coaja se sparge, permițând bacteriilor să se strecoare. Și chiar dacă ar rămâne intactă, gălbenușul devine cleios și greu de amestecat cu albușul. De asemenea, glazura sau sosurile pe bază de ou pot deveni dure sau cu textură cauciucată dacă sunt congelate.  

Brânzeturile moi 

Diferite brânzeturi cum ar fi cele de capră, brie sau ricotta tind să se separe și să capete o textură granulată atunci când sunt congelate. Brânzeturile tari, cum ar fi cheddarul, pot rezista mai bine în congelator deși și acestea își pot schimba textura.   

Lactatele 

Lactatele, în general, este bine să stea departe de congelator. Smântâna, iaurtul, laptele sau sosurile pe bază de lapte se separă și nu mai au o textură plăcută.

Anumite fructe și legume 

Unele produse, în special fructele și legumele cu conținut ridicat de apă, se pot înmuia și își pot schimba aroma sau mirosul dacă sunt congelate. Salata verde, castraveții, varza și pepenele verde trebuie ținute în frigider, nu în congelator.   

Alte produse, cum ar fi roșiile, pot fi congelate, însă doar dacă ulterior vor fi folosite la gătit, deoarece devin moi după decongelare, potrivit Institutului de Agricultură și Resurse Naturale de la Universitatea Nebraska-Lincoln, citat de considerable.com

Cartofii 

Cu excepția cazului în care sunt prăjiți, cartofii nu rezistă bine în congelator. În funcție de pregătirea lor înainte de congelare, vor deveni moi, făinoși, apoși sau tari.   

Sosurile

Sosurile, precum maioneza, rezistă mult mai bine la frigider. Deși pot fi consumate în siguranță după decongelare, acestea se vor separa. Ouăle, uleiul și oțetul din amestec se vor separa, iar uleiul va ieși deasupra. Încercarea de a-l readuce la textura inițială ar putea să nu funcționeze și, dacă o face, veți avea un sos mai subțire, apos. 

Condimente 

Cele mai multe condimente ar trebui depozitate exclusiv pe raftul pentru condimente. 

Congelarea nu prelungește perioada de valabilitate a condimentelor și, conform NCHFP, congelarea provoacă modificări ale gustului și aromei. Usturoiul, ardeiul și extractul de vanilie vor deveni amare, ceapa și boiaua de ardei își pot schimba aroma, iar curry-ul va prinde „un gust neplăcut”. 

Verdețurile, pe de altă parte, pot fi congelate, doar dacă ulterior vor fi folosite la gătit.   

Paste fierte 

Unele paste proaspete pot fi păstrate în congelator înainte de gătire, dar păstrați-le în frigider odată ce au fost gătite. Dacă vor fi congelate, textura li se va schimba complet, iar gustul de asemenea.

×
Subiecte în articol: alimente
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close