Antena 3 CNN Actualitate Amenzi usturătoare pentru șoferii români care omit acest lucru! Pot plăti până la 4500 de lei

Amenzi usturătoare pentru șoferii români care omit acest lucru! Pot plăti până la 4500 de lei

Atenție, șoferi! Autoritățile au majorat amenzile pentru conducătorii auto care omit acest lucru înainte de a se urca la volan.

de Laura Dinu    |    10 Iun 2023   •   00:00

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a mărit sancțiunile pentru șoferii prinși circulând fără rovinietă.

Totodată, CNAIR a transmis că a amplasat peste 100 de camere de control noi pe drumurile naționale și pe autostrăzi, făcând astfel mai dificilă evitarea amenzilor pentru lipsa rovinietei.

Sancțiunile variază de la 250 de lei pentru autoturisme și pot ajunge până la 4500 de lei pentru vehiculele de mare tonaj.

Pentru ce trebuie achitată rovinieta 

  • pentru circulația pe rețeaua de drumuri naționale, exclusiv cele aflate în intravilanul reședințelor de județe și al municipiilor;  
  • pentru toți utilizatorii români si străini pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe rețeaua de drumuri naționale din România;   
  • vehicul = orice autovehicul rutier înmatriculat, având cel puțin două axe, sau un ansamblu format dintr-un autovehicul și semiremorcă ori remorcile tractate de acesta;  
  • utilizatori = persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi iîn baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România, denumite în continuare utilizatori români, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în alte state, denumite în continuare utilizatori străini;  

Responsabilitatea achitării tarifului de utilizare și a deținerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor români, iar în cazul utilizatorilor străini, aceasta revine în exclusivitate conducătorului auto al vehiculului.  

Cât costă și cât este valabilă

Atât pentru utilizatorii români cât și pentru utilizatorii străini, tariful de utilizare este structurat în funcție de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, astfel: 1zi (cu excepția autoturismelor și a vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone), 7 zile, 30 de zile, 90 de zile, 12 luni.

Ce pățesc șoferii care circulă fără rovinietă 

  • Fapta de a circula fără a deține rovinieta valabilă constituie contravenție continuă și se sancționează cu amendă
  • Utilizatorilor li se pot aplica amenzi contravenționale atât pe rețeaua de drumuri naționale din România, cât și în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, la ieșirea din România. 

Sursă: CNADNR

×
Subiecte în articol: rovinieta
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close