Antena 3 CNN Actualitate Beneficiile cafelei pentru sănătate. 7 idei practice de aplicat acasă

Beneficiile cafelei pentru sănătate. 7 idei practice de aplicat acasă

Cafeaua care ne dă boostul de energie de care avem cea mai mare nevoie dimineața poate deveni un adevărat elixir pentru sănătate. Iată 7 idei practice de aplicat acasă.

Beneficiile cafelei pentru sănătate. 7 idei practice de aplicat acasă
Sursa foto: pexels.com
de Claudia Popovici    |    05 Oct 2022   •   20:00

Pe lângă efectele energizante, cafeaua ne oferă și alte beneficii, cum ar fi cele cosmetice. Iată câteva sfaturi pentru a prepara acasă produse cosmetice cu zaț de cafea pentru ten și pentru corp.

Plină de antioxidanți, acizi grași, esteri diterpenici, melanoidine, proteine şi zaharuri cafeaua nu mai este doar o simplă băutură care ne dă energie, dar şi un elixir cu multiple beneficii pentru sănătate şi frumusețe.

1. Cafeaua - beneficii pentru piele

Datorită antioxidanților și acțiunii lor antiinflamatorii, cofeina și acizii clorogeni protejează eficient pielea de daunele induse de UV.

Uleiul de cafea combate astfel efectele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și decolorarea.​

Zațul de cafea lasă pielea mai fermă, curățând cu blândețe celulele moarte și remediind aspectul de călcâie crăpate și coate dure.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Mai mult, cofeina conținută în zațul de cafea acționează ca vasoconstrictor, adică poate contribui la reducerea aspectului neplăcut al celulitei.

Mai exact, cafeaua ajută la eliminarea apei din țesuturi și diminuează aspectul de coajă de portocală.

Cafeina este utilizată cu succes în tratamentele anticelulitice deoarece crește activitatea metabolică, favorizează eliminarea apei din țesuturi și a depozitelor de grăsime.

  • Rețeta pentru mască facială exfoliantă cu cafea

Amestecă o linguriță de zaț de cafea, fin măcinat, cu o lingură de iaurt grecesc sau orice alt tip de iaurt care conține minim 2% grăsime.

Masează tenul proaspăt spălat cu această mască și las-o să acționeze timp de 10 minute, după care clătește pielea cu apă călduță din abundență și aplică o cremă hidratantă la final. Poți repeta această mască o dată pe săptămână. 

  • Rețetă de scrub cu cafea pentru celulită și vergeturi

Amestecă zațul de cafea cu un albuș de ou, apoi aplică-l  pe părțile afectate de celulită și vergeturi. Înfășoară zona cu folie de plastic şi lasă să acționeze aproximativ o oră, după care intră la duş, recomandă specialiştii de la doc.ro

  • Reteţă de scrub pentru buze

În timpul sezonului rece, când buzele, fiind expuse frigului, se usucă mai repede, le poți hidrata, combinând o lingură de cafea măcinată foarte fin, cu o lingură de miere şi una de ulei de cocos. Masează buzele ușor cu acest amestec câteva minute apoi clătește cu apă.

2. Cafeaua pentru vindecarea rănilor

Cafeaua este bogată în acid linoleic care are un rol direct în menținerea integrității barierei de permeabilitate la apă a pielii.

Alte componente, cum ar fi compușii fenolici și tocoferolii, prezintă un efect antioxidant și pot modula procese fiziologice, cum ar fi homeostazia barierei pielii, inflamația și vindecarea rănilor.

​3. Cafeaua tratament pentru cearcăne și pungi

Pielea din jurul ochilor este delicată și necesită îngrijire maximă. Puterea antiinflamatoare a cofeinei ajută la diminuarea inflamației sub ochi, umflarea și roșeața, făcând din cafea un ingredient cheie pentru produsele de îngrijire a ochilor.

Rețetă: Pune o linguriță de zaț de cafea într-un șervețel de hârtie şi aplică-l în zonele unde ai cearcăne sau chiar pe ochii inflamați. Lasă zațul să acționeze timp de 10-15 minute.

4. Cafeaua favorizează arderea grăsimilor

Mai exact, cofeina crește rata metabolică, mai ales atunci când este combinată cu exerciții fizice. De asemenea, stimulează eliberarea de acid gras liber oxidativ în fluxul sanguin, adică facilitează conversia grăsimilor în energie.

5. Cafeaua îmbunătățește sănătatea ficatului

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, antioxidanții și compușii antiinflamatori din cafea previn în special ciroza hepatică și cancerul de ficat.

6. Cafeaua - beneficii în tratarea depresiei

Unele studii au arătat că şi cafeaua ar putea avea un efect proactiv în prevenirea depresiei. Efectul antidepresiv al cafelei provine din capacitatea sa de a crește cantitatea de serotonină și dopamină din creier, contracarând astfel simptomele depresiei precum concentrarea scăzută și starea de spirit scăzută.

O altă explicație a motivului pentru care cafeaua ajută la combaterea depresiei este legată de acizii pe care îi conține, care reduc inflamația celulelor nervoase asociate cu depresia.

7.  Cafeaua susține energia și performanță mentală

Cofeina crește nivelul de energie prin declanșarea eliberării de norepinefrină, o substanță chimică care te face mai alert. Unele studii au arătat că, consumul de cafea cu cofeină îmbunătățește performanța la o varietate de sarcini. 

Cu atât de multe beneficii într-o singură ceașcă, ar fi păcat să nu profitam de ele şi să nu includem cafeaua pe lista soluțiilor naturale, pe care le avem oricând la îndemână.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close