Antena 3 CNN Actualitate Bobotează 2021. Restricţii la Slujba de Bobotează de la Patriarhie, unde s-au adunat sute de credincioşi

Bobotează 2021. Restricţii la Slujba de Bobotează de la Patriarhie, unde s-au adunat sute de credincioşi

Bobotează 2021. Sute de credincioşi au venit, miercuri dimineaţă, la Mitropolie, pentru a participa la ceremonia religioasă prin care creştinii sărbătoresc botezul lui Iisus Hristos de către proorocul Ioan Botezătorul.

Bobotează 2021. Restricţii la Slujba de Bobotează de la Patriarhie, unde s-au adunat sute de credincioşi
Sursa foto: Hepta
de Radu Tiliță    |    06 Ian 2021   •   10:00

Bobotează 2021. Pe parcursul acestei zile, mii de persoane urmează să urce Dealul Mitropoliei pentru a primi Aghiazma Mare în fața altarului de vară. Accesul în zonă este restricționat de la ora 7 dimineața pentru a se putea forma un culoar unic de acces, în cadrul căruia oamenii trebuie să păstreze distanţa de 1,5 metri.

Bobotează 2021. Până la ora 14, credincioșii vor putea urca spre Catedrala Patriarhală doar dinspre Piața Unirii. Din cauza regulilor specifice pandemiei, anul acesta nu vor mai exista vase mari cu aghiazmă. Oamenii vor primi sticle de 1 litru cu aghiazmă gata îmbuteliată de către voluntarii Bisericii Ortodoxe Române.

Bobotează 2021. Slujba de Bobotează este oficiată de ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Acesta urmează să iasă la ora 12 în fața credincioșilor pentru a ține slujba de binecuvântare a aghiasmei mari.

Bobotează 2021. Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

Bobotează 2021. La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

×
Subiecte în articol: Boboteaza Mitropolie
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close