Antena 3 CNN Actualitate Ce reprezintă o urgenţă medicală pentru copii, în plină pandemie COVID. Mesajul dr. Mihai Craiu pentru părinţii cu copii bolnavi

Ce reprezintă o urgenţă medicală pentru copii, în plină pandemie COVID. Mesajul dr. Mihai Craiu pentru părinţii cu copii bolnavi

Astăzi vedem ce reprezintă o urgenţă medicală când vine vorba de copiii noştri. Pediatrul Mihai Craiu ne ajută să facem diferenţa şi ne spune ce boli ascunde o febră în afară de infecţia cu Sars CoV-2. 

Ce reprezintă o urgenţă medicală pentru copii, în plină pandemie COVID. Mesajul dr. Mihai Craiu pentru părinţii cu copii bolnavi
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    06 Ian 2021   •   11:00

Medicii pediatri atrag atenţia că, în prezent, există părinţi care ajunge prea târziu cu copilul la spital, din cauza fricii de a nu contracta coronavirusul. 

Aşa se face că, pentru unii dintre copii, poate fi prea târziu. În aceste cazuri, e vorba de o precauţie extremă.

În acelaşi timp, spre deosbire de perioada de până în pandemie, numărul copiilor prezentaţi la urgenţe a scăzut.

Dr. Craiu: Părinţii nu duc copiii la doctor de teama COVID

"Realitatea s-a schimbat semnificativ acum, şi nu numai în România, ci la nivel global. 

Au apărut două feluri de reacţii. De precauţie extremă, când copilul este adus târziu la spital sau prea târziu, şi a doua, urgenţele de acum nu mai sunt aceleaşi cu cele de anul trecut.

În spitalele pediatrice din România, după perioada de lockdown, a scăzut foarte mult numărul de prezentări, cum era de aşteptat. Sunt, în medie, jumătate din prezentările la urgenţă", a spus medicul Mihai Craiu, miercuri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Ce reprezintă o urgenţă medicală pentru copii

Întrebat dacă acesta este sau nu un lucru bun, medicul vorbeşte de o analiză obiectivă şi are şi un mesaj pentru părinţi.

"O analiză obiectivă spune că acest fenomen are forma literei U. Din păcate, unii copii vin prea târziu, pentru că părinţilor le e frică să nu ia coronavirus din spital, iar asta se aplică mai ales în cazul copiilor ultrafragili, care au comorbidităţi.

Mesajul dr. Craiu pentru părinţii cu copii fragili

De aceea, mesajul meu pentru părinţii cu copii fragili este să ţină o legătură excelentă cu medicul lor de familie. Pentru că, de teama Sars CoV-2, boala sau maladia de care suferă copilul lor nu va dispărea, ci se va agrava", a atenţionat dr. Craiu.

Despre cealaltă parte a braţului literei U, medicul spune că sunt manifestările date de panică. 

"Acei oameni cred că lucrurile vor intra pe un făgaş normal, numai în momentul în care emoţional, o să începem să credem că lucrurile sunt sub control", iar acest lucru se va întâmpla când vom fi suficienţi dintre noi vaccinaţi contra COVID.

Doar o mică parte a copiilor ajung la spital atunci când este necesar, completază medicul pediatru.

Ce afecţiuni ascunde febra la copii. Greşeala pe care o fac mulţi părinţi. Dr. Craiu: "E sportul nostru naţional"

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia părinţilor că, în această perioadă, deşi nu este foarte frig afară, mulţi dintre ei obişnuiesc să încălzească în casă peste măsură, iar dacă mai este şi lipsă de umiditate, acest lucru poate duce chiar la apariţia febrei, în cazul copiilor mici.

"Părinţii cu copii mici au tendinţa să facă foarte cald în cameră, des sunt temperaturi peste 25 de grade în camere, iar temperatura optimă este 19-20", spune medicul.

Febra la copii nu înseamnă neapărat infecţia cu coronavirus, iar părinţii ştiu bine acest lucru. Gripa, toxiinfecţiile alimentare şi parazitozele sunt alte câteva boli care pot da febră la copii.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close