Antena 3 Actualitate Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Este vorba despre 800.000 USD. Primele declarații ale fostului premier

Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Este vorba despre 800.000 USD. Primele declarații ale fostului premier

de Laura Dinu    |    11 Ian 2021   •   14:14
Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Este vorba despre 800.000 USD. Primele declarații ale fostului premier
Sursa foto: Hepta

Fostul președinte al Senatului și fost premier, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de luare de mită. Potrivit procurorilor DNA, acesta ar fi primit 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către o companie privată.

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, la data faptelor având funcția de prim ministru, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Prezentul dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată. Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul emis de Direcția Națională Anticorupție. 

Tăriceanu, prima reacție după ce a fost acuzat de luare de mită: E dosar făcut de DNA pe considerente politice!

Fostul premier a intrat în direct la Antena 3 unde a încercat să lămurească situația. 

Eu nu am văzut comunicatul DNA-ului, știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă, era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare. Eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la Procuratură se spunea că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că ar fi fost banii luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătută. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice.

Deci un dosar care avea 17.000 de pagini, trimis la Parlament, în care când ne-am uitat nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea, ci numai o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau sa mă pună într-o lumină defavorabilă”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu la Antena 3. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close