Antena 3 CNN Actualitate Care este pensia minimă garantată de stat în luna iulie? Câți bani încasează lunar cei care nu au cotizat la sistemul de pensii

Care este pensia minimă garantată de stat în luna iulie? Câți bani încasează lunar cei care nu au cotizat la sistemul de pensii

În anul 2015, pensia minimă garantată de stat, denumită astăzi indemnizație socială pentru pensionari, era de 400 de lei. Aceasta crescut în anul 2019 până la 704 lei, iar în anul 2020 a rămas neschimbată.

Care este pensia minimă garantată de stat în luna iulie? Câți bani încasează lunar cei care nu au cotizat la sistemul de pensii
Sursa foto: Pixabay.com
06 Iul 2020   •   11:50

Guvernul PSD promisese mărirea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie 2020, doar că bugetul de stat nu suportă la acest moment această creștere. Ministrul Finanțelor, Florin Câțu a vorbit în numeroase interviuri despre procentul de 10%, care ar fi singura variantă posibilă.

În urmă cu câteva luni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru venea și ea cu o serie de precizări legate de pensia minimă, pe care o încasează astăzi românii și care este sub 1000 de lei. Este vorba despre cei care nu au cotizat la sistemul de pensii. 

De reținut că la începutul lunii martie, peste 40% dintre românii din sistemul public al Casei Naţionale de Pensii (CNPP) aveau pensii de cel mult 1.000 de lei.

Ce spunea Violeta Alexandru despre pensia minimă

„Cu privire la pensia minimă, în acest moment, plafonul este acelaşi din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi, vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii şi pentru care statul găseşte, totuşi, îndreptăţit, să acorde o sumă pentru acoperirea, e adevărat, insuficientă pentru nevoile acestor oameni. Principiul pe care-l aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensii, aşa cum cunoaşteţi, se axează pe contributivitate.

Acesta este principiul corect pe care ne axăm în toate estimările pe care le-am prins în buget şi ne vom ţine de ele. Se fac în acest moment eforturi pentru găsirea unei soluţii la momentul rectificării bugetare, vă puteţi aştepta din partea noastră să venim cu o iniţiativă în Guvern în acest an, nu ignorăm problema, suntem foarte concentraţi pe acest aspect şi în cursul anului viitor vom încerca să identificăm soluţii şi veţi vedea din partea noastră o iniţiativă pe această temă”, declara Violeta Alexandru, la finalul unei şedinţe de guvern când a fost întrebată ce se va întâmpla cu pensia minimă.

Tot atunci Ministrul Muncii a confirmat că punctul de pensie va creşte la 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020. Pe subiectul pensiei și şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a dat asigurări că Guvernul va căuta soluţii care să permită "o corelare sau o compensare faţă de ceilalţi beneficiari ai drepturilor la pensie”. Rămâne de văzut, însă ce decizii va lua executivul în cele din urmă.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close