Antena 3 CNN Actualitate Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat în 2023

Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat în 2023

Conducătorii auto care circulă cu permisul auto expirat riscă o amendă usturătoare, dar şi puncte de penalizare în 2023.

Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat în 2023
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Ian 2023   •   12:00

Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat în 2023? Bani mulţi şi puncte de penalizare riscă conducătorii auto în 2023, dacă circulă cu permisul auto expirat.

Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

"Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se arată în Codul Rutier 2023.

Amenda este destul de mare dacă conducătorii auto circulă fără permis auto pe drumurile publice.

Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat în 2023

În 2023, conducătorii auto care au de gând să circule pe drumurile publice cu permisul expirat, ar trebui să se gândească de două ori înainte. Noul Cod Rutier vine la pachet cu amenzi usturătoare.

Cei care sunt opriţi de către Poliţie şi au permisul de conducere expirat, în 2023, aceştia sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare.

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei şi în 2023. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Unde se plăteşte amenda pentru permisul auto expirat în 2023

Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic. Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.

Şoferii ar trebui să fie mai atenţi atunci când pleacă de acasă. În cazul în care au plecat la drum fără permis, ei riscă o amendă usturătoare, la un simplu control de rutină.

De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto poliţistului de circulaţie, conducătorii auto se pot trezi şi cu puncte-amendă.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close