x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Ce a declarat premierul Dacian Cioloș la Bruxelles

de 16 Feb 2016   •   17:58
Ce a declarat premierul Dacian Cioloș la Bruxelles 16
România este de acord ca în cazul drepturilor lucrătorilor şi a ajutoarelor sociale să se instituie unui mecanism de emergenţă "clar definit şi uşor mobilizat", dar care să fie o excepţie, nu o regulă, aplicabil doar în cazul Marii Britanii, a afirmat premierul Dacian Cioloş, marţi, la Bruxelles, scrie Mediafax.

Premierul României a făcut aceste afirmaţii la finalul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, în cadrul unei conferinţe de presă comune.

"Suntem de acord cu un mecanism de emergenţă care poate fi clar definit şi poate fi uşor mobilizat. Acest mecansim va trebui să fie o excepţie şi nu o regulă şi trebuie limitat doar în cazul Marii Britanii, aceasta este poziţia României", a spus Cioloş.

El a precizat că mecanismul trebuie să fie aplicat doar din momentul în care se decide asupra lui şi să vizeze limitarea doar a anumitor ajutoare sociale.

La rândul său, preşedintele PE a precizat că în cadrul întrevederii cu premierul român, în discuţia despre Marea Britanie, s-au abordat teme referitoare la libera circulaţie a lucrătorilor, ajutoarele sociale şi la relaţia "Da" sau "Nu" cu Zona Euro a acestui stat membru.

"Am constatat că Parlamentul European este pe aceeaşi lungime de undă cu planul Guvernului României. Ce ar putea să bucure mai mult Parlamentul European decât să constate că premierul României este absolut pe aceeaşi lungime de undă cu Parlamentul European şi că mergem împreună în aceeaşi direcţie", a spus Martin Schulz.

Totodată, Cioloş i-a dat asigurări lui Schulz că Rămânia doreşte să se implice în dosarele care sunt pe agenda Uniunii Europene.

"Unul din obiectivele pe care le avem este să facem din România un stat membru care să-şi asume mult mai proactiv statutul de stat membru al UE şi să se implice în mod proactiv în dosarele care sunt pe agenda europeană şi de aceea am discutat astăzi (marţi-n.r.) despre două dosare, e vorba de relaţia dintre Regatul Unit al Marii Britanii şi chestiunea privind migraţia", a spus Dacian Cioloş.

În opinia premierului român, punctele de vedere ale României şi PE converg în ceea ce priveşte libera circulaţie şi drepturile lucrătorilor în spaţiul UE precum şi drepturile sociale.

"Am constatat că avem puncte de vedere similare în ceea ce priveşte Regatul Unit-Uniunea Europeană şi mai ales pe aspectele privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Punctele de vedere pe soluţiile pe care le vedem la solicitările Marii Britanii converg(...). Unele din interogaţiile României sunt cum să facem să păstrăm regulile privind libera circulaţie a lucrătorilor şi drepturile sociale conform a ceea ce prevede Tratatul şi am constatat că aici PE are acelaşi punct de vedere. Deci, în măsura în care deciziile Consiliului European vor ajunge la Parlament, înţeleg că Parlamentul va susţine şi punctul de vedere pe care îl are şi România.

Dacian Cioloş a mai afirmat că preşedintele PE este un prieten al României care nu doar înţelege foarte bine ceea ce se întâmplă în România, dar care a şi susţinut parcursul euuropean al României. Din acest motiv, el i-a prezentat oficialului de la Bruxelles programul de reforme al Guvernului României şi situaţia din Republica Moldova.

sati