Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă dacă avem gripă și COVID în același timp! Medicii ne spun care este marele pericol

Ce se întâmplă dacă avem gripă și COVID în același timp! Medicii ne spun care este marele pericol

Medicul Adrian Marinescu a explicat la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” care este diferența dintre o răceală, o gripă și infecția cu COVID-19, dar și cât este de periculoasă situația în care am avea și coronavirus și gripă în același timp.

Ce se întâmplă dacă avem gripă și COVID în același timp! Medicii ne spun care este marele pericol
de Andreea Cigolea    |    05 Oct 2020   •   12:15

”Vaccinul anti-gripal nu ne ajută ca o acțiune directă când vorbim de COVID. Dar ne ajută în mod clar pentru că nu vom avea probleme de diagnostic între cele două afecțiuni și cei care fac în același timp ambele infecții virale ar avea o probabilitate mai mare să facă o formă severă de COVID. Să ne gândim la cei care au alte afecțiuni cronice care ar face și gripă și care s-ar infecta și cu coronavirus, atunci lucrurile ar putea deveni foarte complicate și nu ne-am dori asta. Au fost astfel de cazuri chiar la începutul pandemiei, în martie” a expplicat Adrian Marinescu la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”. 

Simptomele care fac diferența o gripă și noul coronavirus

Va fi destul de greu să facem o diferență acasă, deci primul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne izolăm. Așadar, nu mergem la camera de gardă dacă avem simptome.  

- În general gripa are un debut mai brusc, lucrurile se întâmplă mai repede. Dacă vorbim de o formă medie sau severă cu SARS-CoV-2, lucrurile merg gradual. Pacientul are aparent senzația că respiră bine dar parametrii legați de saturația de oxigen arată că lucruile nu stau așa. Asta însemnă că simptomele se vor instala progresiv. 

- Lipsa mirosului și lipsa gustului, chiar dacă se pot întâlni și la gripă, sunt mult mai clare când vorbim de COVID 19. Acest simptom apare uneori fără alte simptome.

- Astenia fizică este mult mai pregnantă și ține mai mult timp în infecția cu noul coronavirus. Dacă însă suntem vaccinați antigripal, riscul să avem o infecție cu COVID este mult mai mare sau să fie vorba de o simplă viroză 

×
Subiecte în articol: gripa raceala Sfat de sănătate
Parteneri
Un român nu a putut fi declarat mort, deși acum ar avea peste 120 de ani
x close