Codul secret lipit pe fructe! La ce trebuie să fim atenți pentru a nu ne îmbolnăvi

de Laura Dinu    |    17 Feb 2021   •   11:02
Codul secret lipit pe fructe! La ce trebuie să fim atenți pentru a nu ne îmbolnăvi pixabay

Ați observat vreodată acele mici autocolante lipite pe fructe? În afară de logo-uri, acestea conțin și un cod PLU digital (sau un cod de căutare a prețurilor) care oferă informații importante pentru consumatori.

Federația Internațională pentru Standardele Produselor (IFPS) este organismul de reglementare care atribuie coduri fructelor vândute peste tot în lume. IFPS este o coaliție de asociații de fructe și legume din întreaga lume, care a fost formată în 2001, cu scopul de a introduce un standard global pentru utilizarea numerelor internaționale de căutare a prețurilor (PLU).

- Un număr din cinci cifre care începe cu un 9 - înseamnă că produsul este organic. Astfel, codul unei banane cultivate organic ar fi, de exemplu, 94011.

- Un cod din patru cifre care începe cu un 3 sau un 4 - înseamnă că produsul este cultivat în mod convențional, inclusiv cu ajutorul unor cantități mari de îngrășăminte și pesticide. De exemplu, lămâile mici obișnuite vândute în SUA sunt etichetate 4033, iar cele mari sunt 4053; lămâile organice mici sunt codificate 94033, cele mari sunt 94053.

Un cod din cinci cifre care începe cu un 8 înseamnă că produsul a fost modificat genetic. Cele mai întâlnite astfel de produse modificate genetic sunt: porumbul, soia, canola, bumbac, papaya și dovlecelul. 

Important de știut este că aceste etichete sunt universale, și vor avea aceleași coduri indiferent de țara de unde sunt achiziționate, scrie consumerreports.org.

Așadar, cu următoarea ocazie în care mergeți la cumpărături, verificați codurile și alegeți înțelept!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close