Antena 3 CNN Actualitate Studiu îngrijorător: Coronavirusul rămâne 3 ore pe pâine. Ce se va întâmpla cu produsele de panificaţie neambalate

Studiu îngrijorător: Coronavirusul rămâne 3 ore pe pâine. Ce se va întâmpla cu produsele de panificaţie neambalate

Coronavirsul ar putea să rămână 180 de minute pe o felie de pâine atinsă de o persoană contaminată, arată un studiu realizat de Universitatea din Bucureşti.

Studiu îngrijorător: Coronavirusul rămâne 3 ore pe pâine. Ce se va întâmpla cu produsele de panificaţie neambalate
de Milena Niță    |    15 Oct 2020   •   10:00

În aceste condiţii, Protecţia Consumatorilor vrea să interzică vânzarea de pâine şi de produse de patiserie neambalate.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dezbătut încă de miercuri acest subiect cu secretari de stat din Ministerul Agriculturii, dar şi cu reprezentanţi din industria pâinii, patronatelor şi morăritului şi au ajuns la concluzia că hipermarketurile pot să vândă pâinea neambalată cu o condiţie.

Pâine neambalată, doar dacă magazinele au o persoană să-i ajute pe clienţi

Pot face acest lucru doar magazinele care au o persoană desemnată pentru a-i ajuta pe clienţi să ia produsul, să-l ambaleze şi să-l pună în coşul de cumpărături.

În prezent, proiectul propus de ANPC se află în dezbatere.

Protecţia Consumatorului vrea să nu mai permită autoservirea la pâine neambalată

În urmă cu câteva săptămâni, Universitatea din Bucureşti preciza că virusul Sars CoV-2 rezistă foarte mult pe pâine, iar atunci au venit reacţii de la ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi Protecţia Consumatorului care spuneau că informaţiile date până la acel moment de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu sunt concludente şi nu indică acest lucru.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, afirma că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.

Acum, însă, inspectorii de la Protecţia Consumatorului vor să reglementeze această chestiune şi să nu mai permită autoservirea la produsele de panificaţie, dacă acestea nu sunt ambalate.

Studiu: Coronavirusul rămâne 3 ore pe pâine

De ce nu se ambalează pâine înainte să ajungă la raft

"Asociaţia noastră susţine vânzarea asistată, dar marile reţele comerciale nu sunt de acord cu acest lucru, pentru că spun că s-ar crea cozi la standul respectiv şi nici aşa nu este bine, pentru că există riscul transmiterii virusului", a spus Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Protecţia Consumatorilor, joi, la Antena 3.

Întrebat dacă nu s-ar putea ambala pâinea înainte de a ajunge la raft, Stanciu a negat acest lucru.

"În cazul produselor proaspete, scoase din cuptor, nu poţi să le introduci imediat într-o pungă de hârtie, pentru că produsul suferă nişte deprecieri din punct de vedere calitativ", a explicat Costel Stanciu, reprezentantul ONG-ului amintit.

"Urmează ca ANPC să notifice Comisia Europeană referitor la ambalarea produselor proaspete", a încheiat Stanciu.

COVID-19 în România

Miercuri, noile cazuri de coronavirus au depășit în România, în ultimele 24 de ore, 4.000. Au fost înregistrate 4.016 bolnavi, 66 de decese noi și 686 persoane internate la ATI. Capitala conduce la numărul de infectări.

Până miercuri, 14 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 164.477 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 5.601 de morţi din această cauză.
 

×
Subiecte în articol: coronavirus pâine neambalată pâine
Parteneri
Puhoi de lume la icoana care plânge cu mir, la Buzău
x close