Antena 3 CNN Actualitate Condamnat definitiv în România la închisoare cu executare, fostul deputat Cristian Rizea candidează pentru Parlamentul Republicii Moldova

Condamnat definitiv în România la închisoare cu executare, fostul deputat Cristian Rizea candidează pentru Parlamentul Republicii Moldova

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv de justiția română la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență şi spălare de bani, s-a înregistrat, vineri, pentru a candida la un loc de deputat în Parlamentul de la Chişinău.

Condamnat definitiv în România la închisoare cu executare, fostul deputat Cristian Rizea candidează pentru Parlamentul Republicii Moldova
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    14 Mai 2021   •   12:48

Rizea (foto) s-a declarat convins că va reuși să adune semnăturile necesare, relatează presa din Republica Moldova.

„Respect legea și mergem mai departe alături de cetățenii R. Moldova. Voi reuși într-o lună să adun toate semnăturile.

Alături de mine sunt oamenii simpli care au suferit abuzuri din cauza acestui sistem mafiot controlat de Dodon și Plahotniuc. Calea Moldovei e drumul european.

Dacă ajung în Parlament voi susține toate proiectele legislative promovate de PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate, n.r.) și Maia Sandu”, a declarat fostul deputat.

Din 14 mai, candidații pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova sunt așteptați la sediul Comisiei Electorale Centrale pentru depunerea documentelor în vederea înscrierii în cursa electorală.

Termenul limită este stabilit pentru 11 iunie. Alegerile legislative anticipate au fost convocate în data de 11 iulie, după ce preşedintele Republicii, Maia Sandu, a dizolvat Parlamentul.

Fostul parlamentar PSD Cristian Rizea, eliberat din închisoare de Paşte, de autoritățile de la Chişinău

Fostul parlamentar PSD Cristian Rizea a fost eliberat din detenţie în data de 2 mai de autoritățile din Republica Moldova.

Rizea se afla după gratii în țara vecină de la sfârşitul anului trecut.

Autoritățile de la Chișinău l-au eliberat pentru că a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova în vederea extrădării.

Fostul deputat a fost arestat pe 6 noiembrie 2020 pentru o perioadă de 18 zile de magistrații de la Judecătoria Chișinău, perioada de arest fiind ulterior prelungită succesiv până recent.

Ministerul român al Justiției a trimis, pe 4 noiembrie 2020, o cerere de extrădare.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, în martie 2019, de Înalta Curte de Casație şi Justiție de la București, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani şi influențarea declarațiilor.

Iniţial, Rizea a fost de negăsit pentru a fi încarcerat dar a fost ulterior localizat în Republica Moldova.

Fostul deputat a reușit, chiar, să obțină cetățenia moldovenească, ascunzând autorităților de la Chișinău că are calitatea de inculpat şi, ulterior, pe cea de condamnat într-o cauză penală.

În scurta calitate de cetățean moldovean, Rizea şi-a luat numele de Mihai Cristian Luigi.

Prin decretul președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, fostului deputat român i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova. Ulterior, avocaţii lui Rizea au contestat decizia.

Cristian Rizea: "Prieteni din serviciile secrete de la Bucureşti m-au informat că Dodon şi Plahotniuc au pus la cale răpirea mea"

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, pe care autorităţile moldovene nu l-au extrădat în România, n-a vrut ca eliberarea sa din închisoare să treacă neobservată şi a făcut declaraţii surprinzătoare.

Rizea a declarat la scurt timp după eliberare: "Dumnezeu a vrut  să ies (din detenţie, n.r.) odată cu învierea Domnului. Cu toate că din 18 ianuarie trebuia să fiu pus în libertate, deoarece nu pot fi extradat. Cei care stau în spatele arestării mele sunt Igor Dodon și Plahotniuc. 

Eu sper ca totul să fie bine, în sensul că sper că justiția, până la urmă, să fie resetată aici în Republica Moldova, să nu mai existe acest sistem mafiot condus de Dodon și Plahotniuc. E un moment istoric.

Igor Dodon, care acum 2 ani de zile negocia federalizarea Republicii Moldova...e o rușine pe obrazul Republicii Moldova, voia să vândă țară, acest om ar vinde pe oricine, și-ar vinde și mama pentru suma corectă. Veți vedea ce documente vor apărea. Venim cu probe și dovezi.

Cred că 'Spovedania lui Rizea', cu toată modestia, va face victime la alegerile din 11 iulie. Eu sper că oameni că Igor Dodon sau Plahotniuc prin interpuși să nu mai ajungă niciodată în Parlament.

Zilele trecute, anumiți prieteni din serviciile secrete de la București au reușit să mă informeze că Vlad Pahoniuc Și Igor Dodon, nemulțumiți că nu au reușit extrădarea mea, sunt foarte nemulțumiți, au hotărât răpirea mea, pe modelul a ceea ce s-a întâmplat cu un judecător din Ucraina aici în Chișinău.

La ora această președintele Republicii Moldova cunoaște acest lucru: că se pune la care răpirea mea și ducerea mea în România", a spus Cristian Rizea în data de 2 mai, conform Realitatea Plus.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close