Antena 3 CNN Actualitate Cum mănânci ciocolata ca să nu te îngraşi. Trucul ingenios al unui medic: "Se reduce mult cantitatea de calorii"

Cum mănânci ciocolata ca să nu te îngraşi. Trucul ingenios al unui medic: "Se reduce mult cantitatea de calorii"

Există un mod de a mânca ciocolata, reducând caloriile din ea, adică fără să te îngraşi, ne învaţă medicii nutriţionişti.

Cum mănânci ciocolata ca să nu te îngraşi. Trucul ingenios al unui medic: "Se reduce mult cantitatea de calorii"
Sursa foto: pixabay.com
de Georgiana Adam    |    29 Ian 2023   •   16:00

Cel mai indicat este ca, în loc să mâncăm câteva cuburi de ciocolată, să o topim. În felul acesta, diluată cu apă sau lapte, şi turnată caldă în cană, avem senzaţia că este o cantitate mult mai mare.

Adică, ne bucurăm mai mult de gustul ciocolatei şi avem şi calorii mai puţine, ne învaţă dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

"Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă.

De unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini ciocolata se consuma doar sub formă lichidă.

Inițial era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea și fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită prin adaos de zahăr.

Meritul transformării ei într-un produs solid, tableta de ciocolată pe care o știm astăzi, este în continuare un motiv de dispută între Franța și Elveția.

Ce e, de fapt, ciocolata, numită şi hrana zeilor

Ce e de fapt ciocolata? Extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr.

Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietății revigorante și energizante.

Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienţi valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.

Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră.

100 g ciocolată neagră are 550 cal, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5 g fibre.

Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao.

Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut (IG=25). Cât despre calorii nu merită numărate, atâta timp cat porția corectă înseamnă 30 g (2-3 pătrățele).

Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.

Cum reducem caloriile din ciocolată

Cum facem să mai reducem din această densitate calorică?

Ei bine, ați ghicit: o diluăm cu apă.

Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute. 

Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii. 

Ca variante de rețete în loc de apă puteți dilua ciocolata cu lapte - laptele înseamnă 87% apă.

Ciocolata neagră se topește fie la microunde, fie în bain-marie. Atenție la cuptorul cu microunde, setați puterea la maxim 500 W și mestecați des, din minut în minut. Pentru 25 g ciocolată folosiți 100 ml lichid.

În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel - orice combinație vă face plăcere, totul e permis!

Nu mai spun că puteți înmuia în ciocolata caldă bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac… Răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată - plăcere diluată, nevinovată și garantată!", a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

×
Subiecte în articol: ciocolata mihaela bilic
Parteneri
Horoscop 31 martie 2023. Zodia care iese în evidenţă
x close