Antena 3 CNN Actualitate De ce au "explodat" cazurile COVID în România. Explicaţia dr. Virgil Musta, medic din linia întâi

De ce au "explodat" cazurile COVID în România. Explicaţia dr. Virgil Musta, medic din linia întâi

Numărul mare de cazuri noi de coronavirus înregistrat miercuri ar putea fi pus pe seama dechiderii restaurantelor la interior, în cazul în care acolo nu s-au respectat regulile de protecţie, atrag atenţia medicii.

De ce au "explodat" cazurile COVID în România. Explicaţia dr. Virgil Musta, medic din linia întâi
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    16 Sep 2020   •   13:42

Ţara noastră a înregistrat miercuri un record naţional negativ în ce priveşte cazurile COVID. Astfel, avem 1.713 noi cazuri de coronavirus şi 49 de decese în numai 24 de ore, potrivit Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului.

"Este un bilanţ îngrijorător şi trist în acelaşi timp, pentru că a depăşit mult pragul cu care ne-am obişnuit în ultimul timp. 

Foarte probabil că acest bilanţ de azi se datorează unui număr foarte mare de pacienţi care s-au testat, fiind începutul anului şcolar şi mulţi dintre ei au vrut să vadă dacă merg în siguranţă sau nu la şcoală", a spus dr. Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, miercuri, la Antena 3.

Cum perioada de incubaţie a virusului durează până la 14 zile, şcolile sunt scoase din calcul, astfel că scenariul care este luat în calcul la acest moment, pentru "explozia" cazurilor ar fi deschiderea restaurantelor la interior, din 1 septembrie, adică din urmă cu două săptămâni.

"Aproape sigur aceste cifre mari nu sunt consecinţa începerii anului şcolar, pentru că este prea devreme, dar intră în discuţie dechiderea restaurantelor, dacă nu s-au păstrat regulile de protecţie. Astfel, ele pot reprezenta un focar de infecţie important.

Singura metodă de a evita este de a respecta cu stricteţe regulile: masca de protecţie, distanţa fizică şi igiena mâinilor", a precizat dr. Virgil Musta, medic aflat în linia întâi în lupta cu virusul.

România, record naţional negativ de cazuri COVID

Ţara noastră a înregistrat miercuri un record naţional negativ în ce priveşte cazurile COVID. Astfel, avem 1.713 noi cazuri de coronavirus şi 49 de decese în numai 24 de ore, potrivit Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului.

Tot până marţi, 4.285 de persoane diagnosticate cu infecție cu Sars CoV-2 au decedat.

Numărul mare de cazuri de bolnavi ar fi pus pe seama măsurilor de relaxare în ce priveşte funcţionarea restaurantelor la interior, de la 1 septembrie.

De asemenea, se aşteaptă o nouă creştere a cazurilor COVID şi începând cu 1 octombrie, având în vedere deschiderea noului an şcolar şi alegerile locale.

Aproape 26.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.854. Dintre acestea, 471 sunt internate la ATI. 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.136.544 de teste. Dintre acestea 25.991 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.449 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 529 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 septembrie.

Pe teritoriul României, 11.164 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.782 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 37.206 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

Unde s-au înregistrat cele mai multe noi îmbolnăviri

În Bucureşti, Cluj şi Suceava s-au înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, odată cu înregistrarea recordului negativ de cazuri din România.

În ce priveşte repartizare pe judeţe, cele mai mutle cazuri noi au fost în Capitală, respectiv 22, urmată de Cluj, 99 cazuri noi COVID şi Suceava, 91.

Şi la Prahova au fost înregistrate 84 de noi bolnavi cu COVID, iar la Vâlcea, 83.

 

×
Subiecte în articol: Virgil Musta coronavirus restaurante
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close