Antena 3 CNN Actualitate De ce nu e bine să mănânci fructe tăiate la caserolă. Avertismentul unui specialist în nutriţie

De ce nu e bine să mănânci fructe tăiate la caserolă. Avertismentul unui specialist în nutriţie

Pare mai confortabil şi ne scutește de timp în bucătărie, dar fructele pretăiate şi ambalate în caserole de plastic au o serie de dezavantaje, mai ales pentru sănătate.

De ce nu e bine să mănânci fructe tăiate la caserolă. Avertismentul unui specialist în nutriţie
Sursa foto: huffpost.com
de Claudia Popovici    |    06 Oct 2022   •   08:00

Din punct de vedere al siguranței alimentare, fructele care sunt protejate de coajă prezintă un risc foarte scăzut de contaminare cu alți agenți patogeni de origine alimentară, cum ar fi salmonella și E. coli.

"Cred că fructele întregi sunt cea mai bună opțiune din punct de vedere nutrițional. Fructele tăiate şi ambalate au câteva dezavantaje majore”, a remarcat Max Lugavere, jurnalist de sănătate și știință și autor al cărții „Genius Foods”.

1. Există un risc mare de contaminare

Aproximativ jumătate din toate bolile de origine alimentară provin din produse proaspete contaminate cu salmonella, E. coli sau listeria, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

"Când fructele și legumele sunt manipulate mai mult, cum ar fi prin tăiere și decojire, riscul crește", a spus Bob Brackett, director al Institutului pentru Siguranța Alimentară și Sănătatea de la Institutul de Tehnologie din Illinois.

2. Expunerea fructelor la lumină cauzează oxidare şi pierderea nutrienţilor

Tăierea sau curățarea fructelor și legumelor le expune interiorul la lumină și aer. Acest lucru cauzează oxidarea, care ar putea afecta textura, culoarea, gustul, dar şi valoarea nutrițională.

"Vitaminele solubile în apă, cum ar fi vitamina C și vitamina B, și unii antioxidanți sunt deosebit de sensibili la oxidare.

Puteți vedea că atunci când tăiați un avocado la scurt timp pulpa devine maro. Același lucru se întâmplă şi la măr”, a mai explicat Max Lugavere, citat de huffpost.com

3. Fructele ambalate în plastic au valabilitate redusă şi pot deveni toxice

Produsele sunt adesea ambalate în plastic, ceea ce are un impact grav asupra mediului. Mai mult, unele dintre substanțele chimice din plastic ar putea pătrunde în alimente și acestea pot deveni toxice.

„Pentru valoare, pentru avantajul nutrițional, pentru bani, pentru faptul că nu folosiți plastic de unică folosință, un fruct întreg va fi întotdeauna cea mai bună opțiune”, a recomandat Lugavere.

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close