Antena 3 Actualitate Dosarul ASF-Carpatica: Ilie Carabulea, cinci ani de închisoare cu executare, Dan Radu Ruşanu - achitat

Dosarul ASF-Carpatica: Ilie Carabulea, cinci ani de închisoare cu executare, Dan Radu Ruşanu - achitat

de M.Z.    |    28 Iun 2017   •   16:10
Dosarul ASF-Carpatica: Ilie Carabulea, cinci ani de închisoare cu executare, Dan Radu Ruşanu - achitat
Sursa foto: Foto: Intact Images

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ASF-Carpatica, în timp ce fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu şi Laura Chiţoiu, soţia lui Daniel Chiţoiu, au fost achitaţi. 

În acelaşi dosar, Marian Mîrzac (fost membru neexecutiv al conducerii ASF) a primit 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar Radu Mustăţea (membru în CA al SC Carpatica Asig) a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni. 

Alte condamnări: Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) - doi ani cu suspendare, Ioan Dacian Vinereanu - 10 luni cu suspendare. 

În plus, SC Carpatica Asig a fost obligată să plătească o amendă penală de 250.000 de lei, această societate fiind obligată să publice hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală, pe parcursul a 10 apariţii. 

În schimb, fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu şi Laura Chiţoiu (soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu) au fost achitaţi, acceaşi decizie primind şi ceilalţi inculpaţi din dosar. 

Iniţial, la instanţa de fond - Curtea de Apel Bucureşti, Ilie Carabulea a primit 6 ani şi 6 luni închisoare cu executare, în timp ce Laura Chiţoiu fusese condamnată la un an cu suspendare. Dan Radu Ruşanu primise o decizie de achitare şi la fond. 

Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimişi în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie. 

Dan Radu Ruşanu a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, Laura Chiţoiu - constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurări - cumpărare de influenţă şi dare de mită. 

Printre cei trimişi în judecată s-au mai aflat Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF; Radu Mustăţea, membru în CA al SC Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România; Ina Crudu, director general la Carpatica Asig; Corneliu Moldoveanu, fost vicepreşedinte ASF, şi Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări. 

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a Elenei Rusu, membru în conducerea Carpatica Asig; Ioan Opriş, expert tehnic auto; Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustăţea Radu; Georgel Călin, la data faptelor secretar general ASF. 

Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. 

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig. 

Ilie Carabulea (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASF. 

Astfel, în schimbul oferirii unui autoturism Audi A8 la un preţ subevaluat şi altor foloase necuvenite, Marian Mîrzac a influenţat funcţionari cu funcţii de conducere ori de execuţie în ASF, pentru a asigura protecţie societăţii de asigurări Carpatica Asig, arătau procurorii. 

De asemenea, în iunie 2013, Marian Mîrzac a intervenit pe lângă Laura Chiţoiu, pentru ca aceasta să promoveze, cu celeritate şi cu nerespectarea condiţiilor legale, autorizarea ocupării, de către Ina Crudu, a funcţiei de director general al Carpatica Asig. 

Procurorii mai susţineau că, în perioada 11 - 17 decembrie 2013, Dan Radu Ruşanu a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea lui Radu Mustăţea, membru al CA Carpatica Asig, la conducerea BAAR, asociaţie care administrează fondul la care contribuie toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde. 

Sursă: Agerpres
×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close