Antena 3 CNN Actualitate Dr. Monica Pop: "Aceste obiceiuri ne pot distruge vederea. Aveţi grijă!"

Dr. Monica Pop: "Aceste obiceiuri ne pot distruge vederea. Aveţi grijă!"

Medicul Monica Pop atrage atenţia asupra obiceiurilor care, dacă nu sunt luate în considerare, pot duce chiar la pierderea vederii. Iată despre ce este vorba.

Dr. Monica Pop: "Aceste obiceiuri ne pot distruge vederea. Aveţi grijă!"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    19 Mai 2022   •   20:00

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 60% dintre factorii care determină sănătatea și calitatea vieții sunt asociați stilului personal de viață, obiceiuri nesănătoase sau sănătoase, prin urmare factori care pot fi modificați.

Printre medicii care au lansat un semnal de alarmă privind obiceiurile care pot deveni nocive pe termen lung, mai ales pentru vedere, se numără și medicul oftalmolog, Monica Pop.

Pe primul loc este cafeaua mult prea tare, despre care specialiştii spun că poate conduce la scăderea vederii. 

Mai exact, cei care obișnuiesc să bea zilnic trei sau mai multe cafele tari au un risc crescut de glaucom – boala degenerativa a nervului optic, care duce la pierderea vederii.

Dr. Monica Pop, avertisment pentru boala care duce la pierderea vederii

”Aceste efecte sunt binecunoscute. Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicata celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare.

Cantitatea e mai puțin importanta, şi o cană de cafea tare poate avea acest efect.

Sfatul meu pentru toată lumea e sa bea cafea decafeinizată sau, daca nu se pot abține, sa combine cafea cu cofeina cu cea fără cofeina”, recomanda prof.dr. Monica Pop, medic oftalmolog.

2. Fumatul excesiv este un alt obicei care poate afecta vederea. Tulburările de vedere apar, de regulă, la cei peste 50 de ani, însă fumatul poate grăbi cu zece ani declanșarea degenerescenței maculare, afecțiune ce implică distrugerea vederii centrale.

3. De asemenea, cei care au colesterolul ridicat, ca urmare a unei alimentații bogate în grăsimi, și hipertensiunea pot genera accidente vasculare oculare sau pot produce leziuni degenerative oculare care duc în final la orbire, mai adaugă medicul oftalmolog Monica Pop, potrivit doctorulzilei.ro.

4. Anumite medicamente, mai ales cele pe al căror prospect se regăsesc și efecte secundare ca tulburările de vedere. Aici, medicul Monica Pop a recomandat atenție, mai ales în cazul medicamentelor care cresc presiunea intraoculară printre care amintim anticoncepționalele, antidepresivele și somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii.

Referitor la anticoncepţionale, medicul Monica Pop a precizat: "singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte".

Dr. Monica Pop: "Dacă aveţi aceste simptome mergeţi urgent la consult! Stadiile avansate pot duce la orbire"

Din păcate, se știe ca diabetul poate genera afecțiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiunea arterială, infarcte miocardice sau în orice alta zona, tromboze venoase, embolii. Acestea pot apărea şi la ochi, traducându-se prin scăderi bruște de vedere. În acest context, medicul oftalmolog Monica Pop a venit cu o serie de sfaturi utile. 

"Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.

Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii.

Sfătuiesc pe toți pacientii să meargă şi pe toți medicii care au în îngrijire pacienți diabetici să-i trimită obligatoriu la consult oftalmologic periodic, la policlinica de care aparțin, la "OCHIUL DIABETIC" sau la cabinetele de oftalmologie de la centrele de diabet.

Multi pacienți spun că nu au știut! Eu am crezut ca se documentează. Vin, adesea, in stadii, de multe ori ireversibile! Aveți grijă! scrie medicul oftalmolog Monica Pop pe pagina sa se socializare. 

Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat

Retinopatia diabetică este o afecțiune redutabila care, netratată la timp, poate duce la orbire. Este o boala a vaselor de sânge ale ochiului şi apare la aproximativ 10 ani de la debutul diabetului. 

"Complicațiile oftalmologice ale diabetului zaharat (insulino-necesitant sau numai cu tratament oral – tablete – şi regim) sunt de mai multe tipuri. Inițial ele sunt reversibile, apoi tot mai grave până la pierderea vederii.

În stadiile foarte avansate, recuperarea este de cele mai multe ori imposibilă.(...)

Tratamentele constau inițial în aplicații specifice de laser, injecții intraoculare, cu șanse bune în unele tipuri de hemoragii sau edem macular şi intervenții chirurgicale mai laborioase (vitrectomie) in retinopatia diabetica proliferativa. Bineînțeles, totul trebuie coroborat cu tratamentele specifice ale bolii de bază.

Din păcate, se știe ca diabetul poate genera afecțiuni vasculare grave cum ar fi hipertensiunea arteriala, infarcte miocardice sau in orice alta zona, tromboze venoase, embolii. Acestea pot apărea şi la ochi, traducându-se prin scăderi bruște de vedere.

Acest simptom trebuie să trimită pacientul URGENT (în maxim 1-4 ore de la debut !) la consult oftalmologic pentru a se putea lua rapid atitudine în situația in care este vorba de un accident ischemic ocular.

Aceasta afecțiune are șanse de recuperare doar în primele 4 ore de la debut. Nu este însă o siguranță nici în aceasta situație", mai scrie medicul Monica Pop pe blogul său. 

Simptome care ar putea sugera unui pacient diabetic apariția retinopatiei :

  • « Muște » volante în câmpul vizual
  • Scăderea vederii (bruscă sau treptată)
  • Pierderea parțială a unui sector al câmpului vizual, chiar şi reversibilă spontan (spasm vascular cerebral).

În final medicul Monica Pop mai subliniază că este important ca fiecare om să își măsoare glicemia cel puţin anual, iar un eventual diabet să fie diagnosticat la timp şi tratat corect, pentru a nu duce la consecințe ireversibile.

×
Parteneri
Horoscop 3 octombrie 2023. Scorpionii trăiesc emoții intense
x close