Antena 3 CNN Actualitate Educație Două clișee de întâlnite în limba română: „când vine vorba de” și „nu mai puțin de”

Două clișee de întâlnite în limba română: „când vine vorba de” și „nu mai puțin de”

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe cuvânt” când și cum folosim corect două clișee des întâlnite în limba română: „când vine vorba de” și „nu mai puțin de”.

Două clișee de întâlnite în limba română: „când vine vorba de” și „nu mai puțin de”
de Diana Dragotescu    |    11 Aug 2020   •   16:00

Atunci când nu știi cum să introduci direct în discuție un subiect de multe ori se folosește „când vine vorba de”, ca să ai un pretext. Această formulare este un clișeu și nu este întodeuna corect să îl folosim. 

Exemple 
Bucureștiul nu e un oraș primitor când vine vorba de întemeierea unei familii. Se putea spune direct „Bucureștiul nu este un oraș primitor pentru întemeierea unei familii”. 

Românii și bulgarii pe ultimele locuri în Europa când vine vorba de folosirea internetului.  Defapt, putem spune simplu „de folosirea internetului”, „în privința folosirii”, „la folosirea internetului”. Acest „când vine vorba de” introduce un element relațional, sensul este „în cee ce privește”, „în privința”, „în materie de”. 

Acest clișeu ar trebuie evitat, nu este nevoie de el. Un alt clișeu este „nu mai puțin de”

Exemplu 
Nu mai puțin de 18 persoane au fost duse la audieri. Vrem să sublinem suma și ar fi mai firesc să spunem direct, „18 persoane au fost duse”. 

Este vorba de nu mai puțin de nouă jucători. Din nou, este indict să nu folosim „nu mai puțin de”, și să alegem o formulare cât mai simplă: „rste vorba de nouă jucători”.

Cum folosim corect „când vine vorba de”

×
Subiecte în articol: cand vine vorba de clişee Pe cuvant
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close