Antena 3 CNN Actualitate Educație Două obstacole din gramatică des întâlnite în limba română. Cum spunem corect: „spuseserăți” sau „spuseseți”

Două obstacole din gramatică des întâlnite în limba română. Cum spunem corect: „spuseserăți” sau „spuseseți”

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe cuvânt” două obstacole din gramatică des întânite în limba română. Primul obstacol este legat de o construcție sintactică des întâlnită iar al doilea are de-a face cu mult discutatul mai mult ca perfect.

Două obstacole din gramatică des întâlnite în limba română. Cum spunem corect: „spuseserăți” sau „spuseseți”
de Diana Ionescu    |    14 Iul 2020   •   21:10

Așadar cum este  corect să spunem? „Dezvoltarea competențelor de comunicare la elevi” sau „Dezvoltarea competențelor de comunicare ale eveilor”? Ambele sunt corecte însă atenție la acordul din tiparul al 2 lea cu genitivul! Corect este „ale” nu „a”. Facem acordul cu competențele de comunicare la plural nu cu substantivul „comunicare” la feminin singular. Revenind, putem folosi și prima construcție, cea prepozițională. E o structură des întâlniră: „dezvoltarea vorbirii la copii”, „tratamentul alergiilor la adulți”, etc. 

Al doilea obstacol. Cum este corect? 

Dumneavoastră, doamnă, spuseserăți...
Dumneavoastră, domnă, spuseseți...

Corect

Dumneavoastră, doamnă, spuseserăți...

În primul rând trebuie spus că avem nevoie de acord la plural. Adresarea politicoasă impune forma de persoana a doua plural pentru verb. Ambele forme sunt de plural, însă doar prima este recomandată! A doua este foarte des folosită dar nu e recomandată de norma academică. În uz se întâplă des ca dezineța „ră” să lipsească, însă trebuie folosită. 

Două obstacole din gramatică des întânite în limba română.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant gramatica
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close