Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum folosim corect conjuncția "deoarece". Este o greșeală pe care o fac mulți români

Cum folosim corect conjuncția "deoarece". Este o greșeală pe care o fac mulți români

Conjucția „deoarece” există în limba română, este sinonimă cu „pentru că”, există și în DEX.  Nu este nicio problemă cu ea însă poate suna școlărește, oarecum pretențios ca și cum ești la lecție și trebuie să vorbești cât mai frumos. Asa că poate părea artificial în comunicarea de zi cu zi.

Cum folosim corect conjuncția "deoarece". Este o greșeală pe care o fac mulți români
de Diana Dragotescu    |    10 Aug 2020   •   12:55

Chiar și în cea oficială a instituților, chiar la știri, nici acolo nu este foarte bine utilizată.  Cine mai spune „am întârziat deoarece a fost aglomerat” sau „incendiul a fost stins deoaree pompierii au ajuns la timp”?. Din păcate, fugim de multe ori de conjucția „pentru că” 

Exemple 

Emi Pian fusese condamnatla 3 ani și 8 luni de închisoare deoarece dădea bani cu camătă jucătorilor de barbut. (capital.ro). Era perfect aici și „pentru că” și „fiindcă” și atenție la punctuație, era nevoie de o virgulă înainte de „deoarece”. 

Sinonime „deoarece” = fiindcă, pentru că, de vreme ce, întrucât, din cauză că 

Dicționare nu fac vreo mențiune stilistică pentru deoarece, nu este descris ca literial, pretențios sau învechit. „Deoarece” are un anumit prestigiu și pare să fie preferat. De exemplu: 

Statul cere școlilor din Botoșani să trimitî înapoi măștile primite pentru examene deoarece sunt neconforme. (stirileprotv.ro)

Deoarece focul riscă să se extindă, mai mulți gardieni au încercat să întervină. (evz.ro)

Este o exprimare căutată, pare mai elegant dar ar trebui să comiunicăm mai firesc în aceste cazuri iar „deoarece” rămâne un pic cam pretențios.  


×
Subiecte în articol: Pe cuvant deoarece
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close