Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Întrebarea săptămânii despre felul în care concepem şi exprimăm timpul

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Întrebarea săptămânii despre felul în care concepem şi exprimăm timpul

Ana Iorga le-a oferit telespectatorilor săi o nouă lecţie de gramatică. Întrebarea săptămânii a venit pe Facebook de la Andrei. Nu doar că este întrebarea săptămânii, dar are legătură şi cu zilele săptămânii şi cu felul în care concepem şi exprimăm timpul.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Întrebarea săptămânii despre felul în care concepem şi exprimăm timpul
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2020   •   15:35

Ana Iorga a vorbit la rubrica ''Pe cuvânt'' despre o întrebare venită din partea unui telespectator al emisiunii

''Îmi scrie Andrei: Foarte des mi se spune, ne vedem vinerea următoare, astăzi fiind luni. Ce să înţeleg, că ne vedem vineri, adică peste patru zile, sau vinerea din cealaltă săptămână? Foarte bună întrebarea!

Următor înseamnă care urmează în spaţiu sau în timp? E vorba de timp aici. Acum, problema este ce iau ca reper când spun vinerea următoare. Iau ca reper ziua în care suntem, marţi, să zicem şi atunci vinerea care urmează poate fi cea de săptămâna asta, sau iau ca reper aceeaşi zi, vinerea. Şi când spun vinerea viitoare mă raportez de fapt la vinerea asta, iar în raport cu ea, următoarea va fi săptămâna care vine, după cea în care ne aflăm.

Cum am putea să ne exprimăm exact şi ce înţelegem atunci când spunem următoarea.

Ana Iorga a explicat ambiguitatea enunţului şi e explicat cum este cel mai potrivit să spunem

Enunţul e ambiguu, pentru că nu ştim ce ia ca reper interocutorul nostru, când spune vinerea următoare. Cel mai potrivit, în aceste situaţii este să exprimăm mult mai clar timpul, prin alte formulări.

De exemplu, dacă e marţi şi vreau să spun că ne vedem vineri în această săptămână, spun simplu.

Ne vedem vineri sau Ne vedem vinerea aceasta! Toată lumea înţelege că ne vedem în această săptămână, vineri'', a spus Ana Iorga.

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close