Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum pronunțăm corect cuvintele care conțin hiat. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Cum pronunțăm corect cuvintele care conțin hiat. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Azi vorbim despre hiat. 2 vocale pronunţate succesiv în silabe diferite, ele făcând parte din acelaşi cuvânt sau din cuvinte diferite. Tendinţa românei este spre evitarea hiatului atunci când acesta apare la alăturarea a două cuvinte diferite: elidăm o vocală şi punem cratimă.

Cum pronunțăm corect cuvintele care conțin hiat. Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    15 Sep 2021   •   11:43

Numai că de la o vreme, poate din dorinţa unei exprimari cât mai curate, am început să păstrăm hiatul şi totul sună un pic chinuit şi artificial: spunem de exemplu "a îi îndemna" în loc de "a-i îndemna","să îşi da seama" în loc de "să-şi dea seama". 

Tendinţa generală în română este de evitare a hiatului în aceste situaţii. Nu spunem "a îi îndemna", ci "a-i îndemna". Mai ales în ritmul alert al comunicării zilnice. Nu este singurul exemplu.

E nefiresc să zici: a îţi spune sau a îl întreba. Î din formele pronumelui personal dispare de obicei şi se pune cratimă. Nu spune nimeni de exemplu: A îi reproşa ceva e neelegant. Spui: a-i reproşa ceva. Cu cratimă. 

Hiatul rămâne într-adevăr în alte combinaţii cu forme de pronume personal. De exemplu, nu se întâmplă nimi aici: a o ajuta. Dar la primele noastre exemple, e mai firesc să evităm hiatul.

În loc de "a îţi spune", putem zice "a-ţi spune". În loc de "a îl întreba", e firesc să spunem "a-l întreba". Acum, sunt şi situaţii în care sonoritatea combinatiilor cu hiat nu deranjează atât de tare. De exemplu: să îi suni. Fireste că e mult mai natural să spunem "să-i suni", dar putem scrie şi rosti şi cu hiat, să îi suni, e mai agreabil decât "a îi suna". 

De ce apar foarte des variantele cu hiat acolo unde tendinţa generală în română este tocmai evitarea hiatului? Eu cred că este o reacţie de hipercorectitudine. Adica ne e teamă să nu greşim. Ni se pare că formele cu cratimă sunt mai familiare, nu sunt la fel de elegante. Dar nu e aşa. Sunt chiar recomandate, ca să nu spunem chinuit: a îi îndemna.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close