Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi Victor Alistar, protest la adresa procurorilor din CSM

Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi Victor Alistar, protest la adresa procurorilor din CSM

Cei trei membri CSM care nu au participat la ședința de astăzi au făcut publice motivele deciziei lor. Judecătorii Gabriela Baltag și Evelina Oprina, alături de Victor Alistar, reprezentant al societății civile, au arătat că demersul lor este o formă de protest.

Gabriela Baltag, Evelina Oprina şi Victor Alistar, protest la adresa procurorilor din CSM
10 Dec 2019   •   17:54

„Astfel, astăzi, 10 decembrie 2019, au fost convocate două şedinţe de plen cu ordine de zi diferită, prima având ca obiect raportul activităţii CSM pe anul 2019 si alegerea conducerii Consiliului pentru anul 2020, cea de-a doua fiind şedinţă cu ordine de zi regulată.

Primul motiv pentru care nu am dorit să participăm la şedinţa celui de-al doilea Plen constă în nerespectarea dispoziţiilor art. 19 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, text care obliga ca, în caz de partitate de voturi şi după reluarea votului în cadrul primului plen, procedura de vot pentru alegerea noului preşedinte al CSM să fie reluată în următoarea şedinţă a plenului, adică cea de la ora 14.30, convocată în mod legal.

Al doilea motiv este acela că decizia de a nu respecta regulamentul CSM conduce la înfrângerea voinţei Secţiei pentru judecători, care în şedinţa de astăzi, 10 decembrie 2019, ora 10.00, a desemnat ca şi unic candidat pe doamna judecător Nicoleta Ţînţ. Această atitudine determină nealegerea unui judecător ca preşedinte al Consiliului şi eventual perpetuarea blocajului actual, având consecinţă asigurarea conducerii CSM de către un procuror, respectiv vicepreşedintele CSM.

Precizăm că neincluiderea reluării votului în plenul de la ora 14.30 pentru alegerea preşedintelui CSM - judecător - a fost condiţia participării la plen a unor membri procurori, amintind de situaţiile boicotului din lunile anterioare.

Al treilea motiv constă în încălcarea principiului separării carierelor reglementat inclusiv prin modalitatea de desemnare a candidatului judecător pentru funcţia de preşedinte CSM. Atât modalitatea de derulare a votului, cât şi refuzul nelegal de a relua punctul la cea de-a două şedinţă convocată astăzi reprezintă o evidentă încălcare a separării carierelor, atâta vreme cât voinţa Secţiei de judecători a fost răsturnată în plen de Secţia pentru procurori. Toate acestea în condiţiile în care o doamnă judecător a justificat nerespectarea regulamentului şi conservarea blocajului prin aceea că „Este timpul să mai fie preşedinte şi unul de la noi".

În acest context arătăm că, în niciun moment, niciun membru al Consiliului nu a formulat vreo îndoială ori critică cu privire la ţinuta morală sau profesională a judecătorului desemnat de Secţia pentru judecători, ca motive ce ar fi putut justifica respingerea propuenrii Secţiei pentru judecători.

Astăzi este ziua internaţională a drepturilor omului, iar un drept fundamental este acela al procesului echitabil garantat de judecători independenţi, a căror voinţă nu poate să fie răsturnată de plen din care fac parte mai multe categorii de membri.

Demersul nostru de astăzi reprezintă o formă de protest pentru a se evita situaţia în care garantarea independenţei sistemului judiciar să ţină de voinţa procurorilor, afectându-se, astfel, interesele cetăţenilor în relaţia cu justiţia, precum în anul 2013”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de Judecător Gabriela Baltag, Judecător Evelina Oprina, Conf.univ.dr. Victor Alistar.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close