Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cel mai înalt munte pe care nu a ajuns picior de om niciodată. De ce este Gangkhar Puensum muntele "interzis"

Cel mai înalt munte pe care nu a ajuns picior de om niciodată. De ce este Gangkhar Puensum muntele "interzis"

Mulţi ar fi tentaţi să creadă că nu există loc pe Pământ care să nu fi fost atins de picior de om. Adevărul, însă, este cu totul altul.

Cel mai înalt munte pe care nu a ajuns picior de om niciodată. De ce este Gangkhar Puensum muntele "interzis"
Sursa foto: wikipedia.org
de Georgiana Adam    |    16 Aug 2022   •   22:00

Există un munte, despre care se spune că este şi cel mai înalt din lume care nu a fost urcat de nimeni, niciodată, fiind astfel un munte "interzis".

Gangkhar Puensum (Kangkar Punsum, Gangkar Punsum sau Gankar Punzum) se numeşte acest munte şi până în prezent nimeni nu a reuşit să îl escaladeze, potrivit wikipedia.org.

Gangkhar Puensum este cel mai înalt munte din Bhutan şi are o altitudine de 7.570 de metri, fiind în lanţul Himalaya. Este al 40-lea cel mai înalt munte din lume și cel mai înalt munte necățărat din lume.

El se află în Bhutan, la graniţa cu Tibet, în China, iar în traducere numele lui înseamnă "Vârful Alb al celor Trei Frați Spirituali".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Regatul Bhutan, oficial Regatul Bhutanului, este o țară din sudul Asiei, aflată la poalele Munților Himalaya, învecinându-se la sud, est și vest cu India și la nord cu China. 

După 1983, când Bhutan a deschis graniţele pentru alpinişti, au existat patru expediții care au dus la încercări eșuate de escaladare ale acestui munte. 

În 1999, o echipă de alpinişti a urcat în zonă, însă nu a reuşit să ajungă la vârful principal al muntelui Gangkhar Puensum, aşa că el rămâne necunoscut.

Altitudinea Gangkhar Puensum a fost măsurată pentru prima dată în 1922, dar, până în ultimii ani, hărțile regiunii nu erau deloc precise, iar muntele a fost afișat în diferite locații și cu înălțimi semnificativ diferite. 

Apoi, din anul 2003, alpinismul a fost interzis în Bhutan şi este puțin probabil ca interdicția să fie ridicată curând. Mai exact, nu au voie alpinişti care să escaladeze munții mai mari de 6.000 de metri.

Vremea acolo se schimbă rapid, avalanșele sunt imprevizibile și există întotdeauna riscul de traume.

Interdicţia s-a făcut din cauza credinţelor spirituale. Localnicii din Asia Centrală consideră munții ca fiind casele sacre ale zeilor și spiritelor.

Există şi o legendă construită în jurul acestui munte. Oamenii din Bhutan spun că toate încercările de a cuceri muntele au eșuat, deoarece acolo ar fi spirite și fantome, care țin oamenii departe de vârf. 

×
Subiecte în articol: Gangkhar Puensum bhutan
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close