Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cum arată rachetele care pot aduce ploaia în România: „Astăzi știm să creăm precipitații artificial”

Cum arată rachetele care pot aduce ploaia în România: „Astăzi știm să creăm precipitații artificial”

racheta ploaie artificiala precipitatii cristian popescu electromecanica
Directorul Electromecanica S.A. Cristian Popescu, lângă o rachetă pentru ploaie. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    10 Aug 2024   •   15:25

România scoate artileria grea în lupta cu seceta. Experimentele de însămânțare a norilor au crescut simțitor precipitațiile. Până în acest moment, au fost realizate astfel de proceduri cu două avioane din Grecia, însă Electromecanica S.A. are posibilitatea să genereze ploaie cu un anumit tip de rachetă. 

„O rachetă este un vector purtător care duce un cartuș de fum activ în nor pentru însămânțarea norului. Avem mai multe tipuri de rachete antigrindină sau rachete de stimulare de precipitații. Diferă „componenta de luptă” pe care o punem înăuntru. De fapt, cartușul de fum activ, ca să-l numim așa, și se pot crea precipitații și vara și iarna.”, a precizat, la Antena 3 CNN, Directorul Electromecanica S.A. Cristian Popescu.

Cu o astfel de logistică deja omologată nu mai este nevoie decât de indentificarea de fonduri, pe care statul să le aloce pentru testare, iar mai aproi pentru producția în serie, astfel încât să se realizeze intervențiile active în atmosferă, însă pentru stimularea de precipitații de această dată.

„S-au făcut mai multe teste de stimulare de precipitații în România, cu avioane, cu rachete. Ele au avut succes. Putem spune că astăzi știm să creăm precipitații artificial. Cresc gradul de precipitare cu 20% conform studiilor internaționale și experienței noastre de 20 de ani în domeniu.”, explică Cristian Popescu.

Încă din anul 2019 au fost făcute primele experimente în România cu două avioane din Grecia, în Dobrogea. Specialiștii arată că în acea zona au crescut precipitațiile în plus, față de harta ANM, de la 5 l/mp la 20 de litri, iar în unele zone, spre exemplu, cum ar fi Tulcea, acestea au ajuns la 30 litri. 

”Că fac intervenții active în atmosferă antigrindină sau că stimulez precipitații, rezultatul este același: creez ploaie”

„Bineînțeles că nu putem crea precipitații dacă n-avem niciun nor. Pe cer, dacă n-avem niciun nor pe cer și secetă extremă cum este azi în România, poți crește gradul de precipitare, dar din din zero nori cum ai putea să faci ploaie?”, spune directorul Electromecanica S.A.

„Noi am gândit un sistem complex de stimulare de precipitații pentru România și diversele tehnologii sunt complementare și sunt bune pentru diverse tipuri de intervenții. De fapt, vectorul purtător diferă în cazul acestor intervenții, că duc în nor agentul de însămânțare cu racheta sau cu avion sau cu vântul, în cazul generatorului de sol, teoretic, este cam același lucru.”, a mai explicat acesta.

În lege este prevăzut ca România să achiziționeze și opt avioane speciale pentru crearea precipitațiilor și pentru combaterea grindinei. Și alături de aceste opt avioane au fost solicitate alte astfel de mijloace tehnice, cum ar fi 300 de generatoare și 150 de instalații de lansare cu heliu care să fie folosite tot pentru creșterea precipitațiilor.

”Că fac intervenții active în atmosferă antigrindină sau că stimulez precipitații, rezultatul este același: creez ploaie”, conchide Cristian Popescu.

×
Citește mai multe din Inedit
» Vezi toate știrile din Inedit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close