Antena 3 CNN Actualitate Inedit Premiile Ig Nobel. Un rinocer agățat cu capul în jos de un elicopter a spulberat concurența

Premiile Ig Nobel. Un rinocer agățat cu capul în jos de un elicopter a spulberat concurența

Un experiment în care un rinocer a fost atârnat cu capul în jos de un elicopter a fost recompensat cu unul din premiile anuale Ig Nobel, transmite BBC.

Premiile Ig Nobel. Un rinocer agățat cu capul în jos de un elicopter a spulberat concurența
de Adrian Iclozan    |    10 Sep 2021   •   11:11

Mai exact, premiul a fost acordat pentru "cercetări în domeniul transporturilor".

Câștigătorul este specialistul veterinar Robin Radcliffe de la Universitatea Cornell.

Radcliffe și echipa sa au mers în Namibia pentru a studia dacă sănătatea animalelor este pusă în pericol atunci când rinocerii sunt suspendați de picioare de un elicopter în zbor, notează BBC.

Transportul masivelor mamifere dintr-o zonă în alta a luat avânt în Africa, în vederea asigurării diversității genetice în sezonul de împerechere.

Radcliffe a subliniat caracterul de pionierat al cercetării sale, întrucât până la el nu au fost întreprinse cercetări elementare pentru a stabili dacă inima și plămânii animalelor tranchilizate pot face față zborului cu susul în jos, notează BBC.

"Namibia nu este prima țară care transportă rinoceri cu capul în jos, agățați de elicoptere. Însă namibienii au fost primii care au cerut un studiu menit să determine dacă procedura este sigură pentru rinoceri", a explicat șeful experimentului.

Echipa lui Robin Radcliffe, în colaborare cu Ministerul Mediului din Namibia, a mers chiar mai departe.

Cercetătorii au tranchilizat 12 rinoceri și i-au suspendat de o macara, măsurându-le răspunsul organismului la acest efort.

Rinocerii agățați de picioare se descurcă mai bine decât s-a anticipat

Rezultatele arată că animalele s-au descurcat foarte bine. De fapt, datele colectate de specialiști au arătat că această poziție de transport le este mai favorabilă animalelor decât cea cu pieptul folosit ca punct de sprijin sau așezat în lateral.

"Când un rinocer este așezat lateral, se manifestă efectul pozițional al fluxului sangvin. Părțile de jos ale plămânilor primesc mult sânge pentru schimbul gazos dar părțile superioare ale plămânului nu sunt irigate la fel de bine, din cauza gravitației. Deci, când rinocerul stă cu capul în jos, e ca și cum ar sta cu capul în sus și plămânul este irigat în mod egal", a arătat Radcliffe.

El a mai precizat că în poziția așezat pe osul sternului, rinocerul este predispus la miopatie, o afecțiune a fibrelor musculare, din cauză masivității animalului.

Premiile Ig Nobel, plătite în valută falsă din Zimbabwe

Premiile Ig Nobel sunt distincții satirice instituite acum 30 de ani pentru a "recompensa" rezultatele cercetărilor științifice neobișnuite sau triviale, avânt menirea de a "onora realizările care mai întâi te fac să râzi, apoi să gândești".

Sunt acordate anual de o publicație numită "Analele Cercetărilor Improbabile".

Numele premiilor face trimitere la cuvântul francez "ignoble", asimilat și în română, cu sensurile "josnic, infam, mârșav, abject".

Câștigătorii sunt "recompensați" cu un trofeu pe care trebuie să și-l asambleze singuri dintr-o foaie imprimată și cu o bancnotă falsă de 10 trilioane (mii de miliarde) de dolari din Zimbabwe.

BBC mai precizează că alte premii Ig Nobel au recompensat studii asupra bacteriilor din guma de mestecat lipită pe asfalt și metodele de ținere sub control a gândacilor de bucătărie pe submarine.

Lista completă a "câștigătorilor" Ig Nobel poate fi consultată aici

×
Subiecte în articol: Ig Nobel Robin Radcliffe
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close