Antena 3 CNN Actualitate Insecta care ravagii în parcuri. "Sunt peste tot. Muşcătura este destul de dureroasă"

Insecta care ravagii în parcuri. "Sunt peste tot. Muşcătura este destul de dureroasă"

Tigrul platanului, o insectă venită din America de Nord, face ravagii în această perioadă în parcurile din toată ţară. 

Insecta care ravagii în parcuri. "Sunt peste tot. Muşcătura este destul de dureroasă"
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    12 Aug 2020   •   13:30

Oamenii se plâng că nu pot sta în aer liber din cauza acestor insecte, iar problema îşi găseşte cu greu rezolvare, din moment ce tigrul platanului nu poate fi exterminat de substanţele folosite pentru ţânţari, de exemplu. 

Tigrul platanului este o insectă care apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Muşcătura lui provoacă urticarie în cazul celor cu pielea sensibilă.

Cum ne ferim de această insectă

"E foarte deranjant, la cât de mici sunt să-ţi provoace aşa înţepături şi pur şi simplu după-masa nu poţi să ieşi în parc din cauza lor. Sunt peste tot. Sunt pe haine, am observat că se pun în păr şi te pişcă aşa şi-s foarte dureroase", spune un părinte.

"Muşcătura este destul de dureroasă, dar urmele pe care le lasă nu sunt aşa de mari şi de evidente, în special copiii o resimt mai tare. Ca să ne protejăm, am putea să purtăm o bluză cu mânecă lungă, pantaloni lungi", a recomandat dr. Liciniu Venter.

Insecta care face ravagii în parcuri

Insecta face parte din familia ploşniţelor şi prima dată a fost observată la noi în ţară, în 2010. Însă de atunci s-a înmulţit foarte mult. În Oradea, autorităţile au făcut deja şase dezinsecţii, însă fără rezultat.

În Oradea, şase dezinsecţii, fără niciun rezultat

"Se execută şi o etapă de tratament fitosanitar al arborilor şi arbuştilor, din parcuri, din zone publice, din scuaruri de pe malurile Crişului. Este un fenomen nemaiîntâlnit la noi în ţară, este un fenomen care se va extinde în toată ţara şi în alte zone ale Europei", a spus Florin Birta, viceprimar Oradea.

Pentru că tigrii platanului se fixează bine pe haine sau în păr, este recomandat să vă scuturaţi bine hainele, atunci când intraţi în casă, după o plimbare în parc.
 

×
Subiecte în articol: tigrul platanului
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close