Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Inteligența artificială, învinsă de birocrați. Cum a ajuns șomer robotul DSP

Inteligența artificială, învinsă de birocrați. Cum a ajuns șomer robotul DSP

În timp ce angajații DSP-urilor sunt copleșiți de volumul de muncă din pandemie, un robot ce poate realiza 300 de anchete epidemiologice pe zi stă nefolosit pentru că folosirea inteligenței artificiale s-a împotmolit în birocrație.

Inteligența artificială, învinsă de birocrați. Cum a ajuns șomer robotul DSP
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    21 Ian 2022   •   17:08

"Bună ziua! Sunt robotul Florina de la DSP Arad. Ești programat să faci ancheta epidemiologică" - asta ar trebui să audă la celălalt capăt al firului românii cu un test pozitiv COVID. Softul, dezvoltat de DSP Arad, împreună cu o echipă de IT-ști din Capitală, ar putea realiza munca a 20 de medici.

E însă "șomer", pentru că nu a primit toate avizele necesare.

"Este bazat pe inteligența artificială și este un robot medical epidemiolog. Identifică pacientul, iar după aceea îl întreabă simptomele, contacți, unde a fost pozitiv, care este adresa, adică lucruri pe care oricum le fac medicii. Noi am încercat să lăsăm medicii să facă meseria medicală, iar toate lucrurile redundante să le automatizăm", a declarat directorul DSP Arad Horea Timiș.

O automatizare ilegală, însă, în sistemul medical, pentru că robotul stochează informațiile pacientului.

"Este vorba de stocarea datelor, este vorba de GDPR, de foarte multe lucruri care nu ne permit să îl folosim legal. Ar trebui schimbată legislația și ar trebui un departament de e-Help în Ministerul Sănătății care să se ocupe cu această situație.

Mai multe informații, în materialul difuzat vineri de Cătălina Porumbel și Adrian Ursu la "România Inteligentă":

×
Subiecte în articol: dsp Arad România Inteligentă
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close