Antena 3 CNN Actualitate Justiție Laura Codruţa Kovesi, audiată în CSM după controlul la DNA: „Nu există un raport de control în sensul legii. Concluziile inspectorilor sunt diferite”

Laura Codruţa Kovesi, audiată în CSM după controlul la DNA: „Nu există un raport de control în sensul legii. Concluziile inspectorilor sunt diferite”

Laura Codruţa Kovesi, audiată în CSM după controlul la DNA: „Nu există un raport de control în sensul legii. Concluziile inspectorilor sunt diferite”
de S.T.    |    13 Oct 2017   •   09:45

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, îşi prezintă în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA.

„Nu există un raport de control în sensul legii”, a spus șefa DNA.

Potrivit ei, raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA nu a respectat structura.

„Concluziile inspectorilor sunt diferite”, a adăugat ea.

„Am remarcat o lipsă de metodologie unitară în efectuarea controlului, dar mai ales în redactarea acelui raport de control. Punctul de vedere pe care l-am făcut poate acoperi această lipsă de metodologie. În timpul controlului au existat în mod constant opinii diferite între membrii echipei de control, deși metodologia de control este unică”, a mai spus Laura Codruța Kovesi.

Codruța Kovesi a prezentat în CSM un bilețel aparţinând Inspecţiei Judiciare cu numere de dosare făcute de DNA: „A fost pus în nişte documente pe care probabil l-au rătăcit”

„Am constatat că aceste opinii diferite între membrii echipei de control s-au materializat în diverse procese verbale și referate care au fost înaintate Inspecției și care din punctul nostru de vedere sunt exterioare DNA și nu avem absolut nicio legătură cu aceste opinii diferite. Ce ni s-a solicitat , am pus la dispoziție(...). Coordonatorul echipe de control ne-a spus că anumite documente, dosare, nu trebuie verficate. Ulterior, altă echipa ne-a cerut acele dosare și noi le-am predat”.

Nu a fost respectată nici măcar structura din regulament. Se presupune că echipa care a făcut acest control cunoaște foarte bine regulamentul DNA și organigrama(...). Am constatat sunt foarte multe mențiuni care conțin aspecte nereale, eronate sau chiar contradictorii pe aceleași chestiuni”, a susținut Codruța Kovesi.

Kovesi: „Rostul unui control nu este acela de a vâna greșeli”

UPDATE 10.05 - La şedinţa CSM a fost invitat şi ministrul Tudorel Toader.

Tudorel Toader, declarație înainte de ședința din CSM: „Nu am venit să ne uităm unii la alții”

UPDATE 9.45 - Laura Codruţa Kovesi a ajuns la CSM.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, urmează să îşi prezinte în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit de Inspecţia Judiciară după controlul efectuat la DNA.

Știrea inițială:

Zi decisivă pentru Laura Codruţa Kovesi. Procurorul şef al DNA este aşteptat la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a-şi susţine punctul de vedere legat de raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea instituției pe care o conduce.

Şefa DNA are în raport cinci sesizari ale Inspecţiei Judiciare pentru abateri disciplinare printre care obstrucţionarea activităţii inspectorilor judiciari.

Laura Codruţa Koveşi trebuie să dea explicaţi şi despre achitările halucinante.

În 2016 inspectorii au descoperit 37 de dosare în care 134 de inculpaţi au fost achitați definitiv pentru că faptele fie nu existau, fie nu erau prevăzute de legea penală.

 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close