x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Tudorel Toader a sesizat Inspecția Judiciară, după ce a vorbit cu procurorul general Augustin Lazăr

de M.Z.   •   16 Aug 2017   •   15:12
Tudorel Toader a sesizat Inspecția Judiciară, după ce a vorbit cu procurorul general Augustin Lazăr 418

UPDATE 15.12 - Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sesizat Inspecția Judiciară, miercuri, în urma discuției telefonice purtate cu procurorul general Augustin Lazăr, potrivit Antena 3.

Motivul este acela că procurorul general refuză să pună la dispoziția Parlamentului documentele privitoare la ancheta alegerilor prezidențiale din 2009, iar Augustin Lazăr ”nu trebuie să întrebe CSM ce să facă sau să nu facă într-o anumită cauză”, a spus ministrul Justiției.

Cei doi au vorbit la telefon, pentru că procurorul general este în concendiu.

Miercuri dimineaţă, Tudorel Toader declara că nu este cazul ca Augustin Lazăr să întrebe CSM dacă poate să ofere aceste documente ale Ministerului Public comisiei parlamentare care investighează scrutinul. 

------------

Știrea inițială 08.42

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că va avea o întâlnire cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, și în funcție de răspunsurile pe care acesta i le va da, va sesiza Inspecția Judiciară. 

Motivul este acela că procurorul general refuză să pună la dispoziția Parlamentului documentele privitoare la ancheta alegerilor prezidențiale din 2009, iar Augustin Lazăr ”nu trebuie să întrebe CSM ce să facă sau să nu facă într-o anumită cauză”, a spus ministrul Justiției.

”Personal, și am declarat și public, am convingerea că procurul general își cunoaște atribuțiuinile de serviciu și nu cred că este cazul să întrebe CSM, dacă trebuie sau nu trebuie să dea aceste documente la Parlament.

Am întâlnire cu liderii de sindicat, apoi voi vorbi cu dânsul, voi vedea ce răspunsuri furnizează, apoi voi sesiza Inspecția Judiciară. Eu nu cred că procurorul general trebuie să întrebe CSM ce să facă, ce să nu facă într-o anumită cauză”, a declarat, miercuri dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a refuzat cererea Comisiei de anchetă prin adresa nr.1792/C/2017 din data 14.07.2017 interpretând în mod eronat prevederi din Codul de procedură penală, Constituție și decizii ale CCR. 

Comisia parlamentară de anchetă a revenit cu o nouă solicitare demontând juridic toate motivele invocate de acesta. De asemenea, în loc să ”colaboreze în realizarea anchetei parlamentare” așa cum stabilește Decizia Curții Constituționale nr. 430/2017 la pct. 35, Augustin Lazăr a emis două postări pe pagina de Facebook a Ministerului Public și un comunicat de presă în care își arogă atribuții ale Curții Constituționale încălcând două decizii ale acestei instituții, respectiv Decizia nr. 428/2017 și 430/2017.

În plus, Procurorul General solicită CSM ca la rândul său să exercite atribuții care îi revin Curții Constituționale și să încalce deciziile amintite mai sus. Comisia parlamentară a solicitat CSM să respingă solicitările domnului Augustin Lazăr, lucru care s-a și întâmplat, Consiliul Superior al Magistraturii respingând toate solicitările Procurorului General.

Primul care a fost audiat de parlamentari a fost Dan Andronic, cel care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea şefilor serviiciilor secrete în locuinţa lui Gabriel Oprea.

Pe 24 aprilie, Parchetul a anunțat că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, în dosarul care vizează alegerile prezidențiale din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a spus că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

sati