Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis atacă din nou Guvernul în presa străină. Face bine acest război?

Klaus Iohannis atacă din nou Guvernul în presa străină. Face bine acest război?

Klaus Iohannis atacă din nou Guvernul în presa străină. Face bine acest război?
Sursa foto: Foto: presidency.ro
02 Dec 2018   •   21:34

Mihai Gâdea a prezentat în emisiunea „Sinteza Zilei” interviul pe care Klaus Iohannis l-a oferit presei din Austria. 

Într-un interviu acordat publicaţiei austriece Kurier, Klaus Iohannis vorbeşte despre mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE şi despre disputele politice interne, subliniind că susţine principiile statului de drept şi combaterea corupţiei.

Întrebat care sunt priorităţile Bucureştiului la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: "Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre".

"Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni", a spus Iohannis. (...)

Înrebat despre lupta împotriva corupției, Iohannis a declarat: "Sunt un adversar faţă de oricine periclitează acţiunile de combatere a corupţiei şi respectarea statului de drept în România, indiferent dacă sunt membri ai Guvernului sau nu. Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susţine Guvernul PSD, vrea slăbirea acţiunilor anticorupţie şi a independenţei justiţiei. Eu susţin combaterea corupţiei. Din prima zi a mandatului, mi-am folosit toate atribuţiile conferite de Constituţie pentru a împiedica aplicarea legilor care afectează justiţia şi dreptul penal", a afirmat Iohannis.

Rugat să comenteze afirmaţiile că Guvernul României nu este pregătit să preia Preşedinţia Consiliului UE, Iohannis a explicat: "Este evident că ar fi de dorit ca Guvernul să fie pregătit mai bine, pentru a fi folosită această oportunitate în favoarea României. Chiar şi în aceste dificile circumstanţe politice interne, putem exercita un mandat rezonabil la Preşedinţia UE. Dincolo de controverse şi de ideile diametral opuse, ale mele şi ale Guvernului asupra justiţiei şi statului de drept, eu sper că disputele nu vor avea impact negativ asupra exercitării Preşedinţiei UE".

Pornind de la ultimul interviu pe care Klaus Iohannis l-a oferit în presa austriacă, Mihai Gâdea a arătat că nu este primul atac pe care Klaus Iohannis îl face în presa de afară.

Într-un interviu din martie 2015 în presa din Polonia, Iohannis declara: „Cred că România are nevoie de alt guvern mai eficient și mai cu viziune”. Interviu pentru Associated Press, februarie 2017: „Lupta intensă anticorupție arată fața urâtă a societății pe care vrem să o eradicăm”.

Într-un altul pentru Politico, din 28 octombrie, Iohannis spune despre poporul român: „Mulți români au așteptări nerealiste”.

 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close