Antena 3 CNN Actualitate România, boală lungă: leacuri băbeşti bune şi pentru COVID - 'limba oii', ceaiul de sunătoare şi rostopasca

România, boală lungă: leacuri băbeşti bune şi pentru COVID - 'limba oii', ceaiul de sunătoare şi rostopasca

Cetăţeanul C vă arată o parte din secretele băbeşti de la ţară, într-un nou episod al campaniei "România boală lungă"

România, boală lungă: leacuri băbeşti bune şi pentru COVID - 'limba oii', ceaiul de sunătoare şi rostopasca
de Cristi Popovici    |    09 Noi 2020   •   18:45

În România, e bine să ştii de la bunici leacurile băbeşti cu care se treatează atunci când îi loveşte boala. Şi asta pentru că la ţară, acolo unde medicii sunt tot mai puţini, buruienile culese vara sunt adevărate medicamente în caz de răceală sau dureri de stomac. 

Într-o casă veche, la poalele munţilor Făgăraş, o asistentă merge în control la un bebeluş născut prematur. Casa e modestă, dar curată. Şi, cel mai important, călduroasă.

Când nu are grijă de pacienţi la domiciliu, Claudia Belu, asistenta, este la cabinetul din sat, unde oamenii o caută zilnic. Îi ajută numai cu sfaturi si cu câte o injecţie, pentru că reţetele le eliberează doar medicul, care vine o dată, maximum de două ori pe săptămână, dintr-o comună învecinată.

sătean: De unde medic, dacă nu e.
reporter: Şi nu vă este greu să vă duceţi? Mai sunt trei comune până acolo.
sătean: Trebuie să mă duc. N-am ce face.
sătean: Sunt atâţia oameni bolnavi care se târâie de colo-colo, pentru că ia medicamente fără ca să ştie ce ia şi
îi face rău în altă parte.

Liviu Bănăţeanu este medicul arondat satului. La 74 de ani, a depăşit de mult vârsta pensionării. Dar dacă el se retrage, oamenii rămân ai nimănui. Ceea ce s-ar putea întâmpla oricând.

reporter: Aveţi de gând să vă pensionaţi, anul viitor?
Liviu Ioan Bănăţeanu, medic în comuna Nucşoara: Nu ştiu. Să vedem cât mai pot. Noi depindem, la o vârstă, depindem de starea de sănătate. Trebuie să avem
certificat medical...
reporter: Dacă vă îmbolnăviţi şi dumneavoastră, chiar nu mai există asistenţă.
Liviu Ioan Bănăţeanu, medic în comuna Nucşoara: Dacă mă îmbolnăvesc eu, mă duc la doctorul meu, adică la mine.

De ani de zile se chinuie primarul să aducă un doctor aici. A renovat şi cabinetul şi tot degeaba. Acum, în pandemie, când medicii de familie joacă un rol esenţial în tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu COVID, în Nucşoara nu are cine să facă lucrul acesta.

Aceeaşi situaţie o întâlnim în alte peste 1.300 de comune din toată ţara, unde nu există medici deloc sau numărul lor este insuficient. Peste un milion şi jumătate de români suferă din
această cauză. În lupta cu COVID, la sat, fiecare se descurcă aşa cum poate.

sătean: Ce să fac. Iau câte o pastilă şi atât.
reporter: Vă trataţi singură?
sătean: Singură.

Leacuri băbeşti pentru toate bolile

Lipsiţi de medici, oamenii de la sate s-au adaptat. Şi şi-au transmis din generaţie în generaţie leacurile băbeşti, bune la orice.

"Liimba oii se foloseşte pentru tuse", ne spune o localnică din localitatea Dulcea, de pe Valea Gurghiulu, în judeţul Mureş. Aici, domnul Petru a venit la vecina lui, tanti Aurelia, pentru a se trata de o răceală care nu-i dă pace. Pe o masă, femeia aşează medicamentele din cămară: buruieni şi flori uscate culese într-o zi însorită de vară.

Un ceai cu limba oii, coada soricelulu si macese e numai bun pentru tuse, spune tanti Aurelia.

Nea Aurel: "Afine, mure, zmeură, ciuperci, tot ce vrem noi pe lume şi pe pământ există aici pentru sănătatea omului. Nu este pentru altceva. Aşa le-o rânduit Cel de Sus."

Pentru dureri în gât, se ia ştergarul, se-nmoaie în oţet şi se înfăşoară de două ori în jurul gâtului.

Ceaiul de sunătoare, floarea de sânziene, rostopasca, mărul lupului

Aflăm de la localnici că pentru stomac e bun ceaiul de sunătoare, floarea de sânziene pentru fierea leneşă, rostopasca - pentru greaţă şi vărsături.

localnică:  "Ăsta e 'mărul lupului'. Pui foarte, foarte puțin. Poți să pui în ceai pentru cine are gastrită cronică și ulcer.

În sat nu există vreun medic. Cel mai apropiat e la câteva comune depărtare, aşa că oamenii au învăţat să fie proprii lor doctori. Şi se tratează aşa, de când erau mici.

Nea Aurel: "Eram atâţia copii noaptea, cădea unul jos din pat. Nu întreba care a căzut! Câţi aţi căzut? Atâţia copii erau la oameni. Acum, numai unul sau doi şi ăla se îmbolnăveşte. Ia, fugi! Fuga, fuga după salvare!

În mediul rural, ca de altfel în toată ţara, cazurile de COVID au explodat în ultima lună. Acum, pacienţii cu simptome uşoare sunt trataţi de medicii de familie şi cei mai mulţi trec cu
bine peste boală. În astfel de sate, unde nu există doctori, cei care se infectează sunt doar nişte cifre în statistici, pentru că efectiv nu are cine să-i monitorizeze şi să le prescrie un medicament.

De la începutul pandemiei, Guvernul Orban nu a gânditi niciun plan pentru medicii de familie

L-am întrebat şi pe premier dacă are vreo soluţie pentru a reduce deficitul de cadre medicale din zonele rurale. De la începutul pandemiei, actualul Guvern nu a gândit niciun plan pentru medicii de familie. Iar acum, îi aruncă direct în mijlocul luptei anti-COVID.

Ludovic Orban, premierul României: "Vom crea, PROBABIL, nişte facilităţi pentru medicii de familie care lucrează în mediul rural, astfel încât să încurajăm să preia zone care nu sunt acoperite."

Acel "probabil" din declaraţia premierului revoltă pe toată lumea. Pentru că l-am mai auzit de sute de ori din gura politicienilor şi nimic nu s-a adeverit. Sunt ceva planuri pentru angajarea a 1.000 de asistenţi comunitari, prin finanţare europeană. Când? Nu se ştie nici asta.

În final, vă mai lăsam cu un leac băbesc. Pentru că nu se ştie niciodată când veţi avea nevoie de el.

localnică din satul Dulcea, Mureş: "Ai un pic de temperatură, pui picioarele în apă caldă, bei ceai și la cap trebuie să pui o cârpă cu apă rece , ca să nu se urce temperatura la cap, că se poate întâmpla să se facă aprindere de creier pânâ ajungi la doctor."

×
Subiecte în articol: Cetățeanul C

ȘTIRI

Raed Arafat despre planurile României pentru blackout

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close