Antena 3 CNN Actualitate Legume în care se ascund proteine de cea mai bună calitate. Medic: ”Nu mâncați numai fasole”

Legume în care se ascund proteine de cea mai bună calitate. Medic: ”Nu mâncați numai fasole”

Proteinele sunt esențiale în meniul nostru zilnic. Deși cele de origine animală sunt mai bune ca cele de origine vegetală, medicii ne sfătuiesc să consumăm zilnic de cea mai bună calitate.

Legume în care se ascund proteine de cea mai bună calitate. Medic: ”Nu mâncați numai fasole”
de Andreea Cigolea    |    30 Oct 2020   •   09:45

Alimentele de origine animală, precum carnea şi ouăle, conţin proteine de cea mai bună calitate pentru organism şi esenţiale pentru viaţă.

„Dacă ar fi să ne imaginăm proteinele, am putea spune că sunt ca nişte blocuri construite din cărămizi, iar fiecare cărămidă reprezintă un aminoacid. Sunt doar 20 de cărămizi diferite, însă fiecare bloc este construit din cel puţin 300. Dintre cei 20 de aminoacizi, nouă sunt consideraţi esenţiali pentru că nu pot fi «fabricaţi» de către organism, sursa lor rămânând alimentaţia echilibrată. Utilizarea unui singur aliment vegetal ca sursă de proteină nu poate susţine creşterea şi dezvoltarea organismului. Cu alte cuvinte, dacă mâncăm doar fasole ca sursă de proteine, nu ne vom procura toţi aminoacizii esenţiali organismului“, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Proporţia dintre aminoacizii esenţiali şi cei neesenţiali asigură calitatea alimentului

”Se consideră că proteinele de origine animală au o calitate mai bună comparativ cu cele vegetale. Dacă luăm în considerare biodisponibilitatea şi digestibilitatea lor, din nou cele de origine animală câştigă. Însă, cum oamenii consumă proteine din numeroase surse, calitatea şi digestibilitatea nu sunt motive de îngrijorare” a mai adăugat medicul.

Oul, sursă bună de proteine

Oul este foarte nutritiv. Banalul aliment are şi o proporţie ideală între proteine, lipide şi carbohidraţi, vitamine şi minerale. Proteinele de bună calitate se găsesc în principal în albuş, care înglobează în el toţi aminoacizii esenţiali, în timp ce grăsimile se găsesc în gălbenuş. Oul este şi o sursă bună de vitamine, respectiv B2 şi B3 – în albuş, şi A, D, B6, K, E şi B12 – în gălbenuş.

Alimentele care duc la cancer

'Este important de ştiut că nu alimentele ne dau cancer, adică nu este o persoană fără niciun fel de predispoziţie genetică şi care consumă un anumit aliment şi face tumoră. Sunt anumite alimente care într-adevăr predispun la apariţia unor tumori. Cea mai cunoscută este carnea roşie în cancerele colorectale şi de aceea lumea are tendinţa să refuze să mai consume carne. 

Aici ne referim la un consum crescut de populaţia României nu este astfel de consumatoare. La carne roşie intră în special carnea de vită, vânatul, carnea grasă de porc, precum şi mezelurile, adică toate acele cărnuri care sunt foarte procesate industrial. Uneori şi un consum exagerat de anumite fructe şi legume pot duce la cancerul de sân. Ar trebui să se reducă consumul de fructe şi legume roşii, respectiv ardeii roşii şi portocalii, morovocul, fructele de pădure. Până în 100-150 de grame pe zi este mai mult decât de suficient, dar trebuie să luăm în considerare că un morcov are cam 100 de grame” s spus medicul Mara Popescu, la ''Sfat de sănătate'' cu Andreea Cigolea.

Meniu vegetarian echilibrat

Mic-dejun: pâine integrală cu avocado, seminţe de dovleac, ardei gras, clementine.

Prânz: mâncare de linte şi măsline, o salată din frunze (spanac, salată verde, rucola) cu nuci, portocale şi o lingură de ulei.

Cină: jumătăţi de ardei umplute cu orez, vinete şi dovlecei, în sos de roşii.  
 

×
Subiecte în articol: proteine ou cancer
Parteneri
A murit Paco Rabanne
x close