Antena 3 CNN Actualitate Lovitură pentru pensionari! Pensiile care vor fi impozitate cu 85%

Lovitură pentru pensionari! Pensiile care vor fi impozitate cu 85%

Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor a trecut de camera decizională și în cinci zile va ajunge la Cotroceni, pe masa președintelui, pentru a fi promulgat. Cel mai probabil, legea va fi contestată la Curtea Constituțională.

Lovitură pentru pensionari! Pensiile care vor fi impozitate cu 85%
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Iun 2020   •   18:05

Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, “pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei pe baza contributivităţii şi încă 2.000 de lei ca pensie specială, va încasa pe viitor cei 2.000 de lei pe baza contributivităţii, iar ceilalţi 2.000 de lei (pensia specială) vor fi impozitaţi cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei, la care se adaugă o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei. 

Legea trebuie să treacă și de Curtea Constituțională, deoarece judecătorii CCR au declarat neconstituțională legea privind eliminarea pensiilor speciale. 

Legea se aplică tuturor pensionarilor speciali din România: foști magistrați, judecători, procurori, personal auxiliar din justiție, aviatori, militari, diplomați, precum și parlamentari, aleși locali, inclusiv foști angajați ai CFR. Judecătorii Curții Constituționale și cei de la Curtea de Conturi beneficiază, de asemenea, de pensii speciale.

Ultima lege privind eliminarea pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR, după o sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție și a Avocatului Poporului. În legea respectivă erau eliminate pensiile speciale cu excepția celor militare și ale magistraților. 

Magistrații consideră că pensiile de serviciu, așa-numitele pensii speciale, reprezintă un drept câștigat, care nu ar trebui impozitat.

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2020, de 9.528 de persoane, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

×
Subiecte în articol: impozit pensii
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close