Antena 3 CNN Actualitate Noi vouchere și ajutoare pentru români! Marcel Boloș a anunțat cine va primi banii

Noi vouchere și ajutoare pentru români! Marcel Boloș a anunțat cine va primi banii

Marcel Boloș anunță noi vouchere și ajutoare sociale pentru români.

Noi vouchere și ajutoare pentru români! Marcel Boloș a anunțat cine va primi banii
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    21 Mar 2023   •   10:42

Românii în situații vulnerabile au avut parte, în ultima perioadă, de diferite vouchere și ajutoare de la stat cu ajutorul cărora au reușit, parțial, să facă față scumpirilor extreme din ultima vreme. 

Iar anul acesta Guvernul vine din nou în ajutorul acestora, acordând șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde unui număr de aproximativ 2,4 milioane de persoane aflate în situații de vulnerabilitate.

"De aceste vouchere de alimente beneficiază aproape 2,4 milioane de români. Ne respectăm astfel promisiunea faţă de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. 

Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare şi în acest an, cu o nouă tranşă în luna aprilie. 

De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.

Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite şi îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă şi nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit şi pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanţat din fonduri europene - 1,8 miliarde de euro într-un singur an", a declarat ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Citește și: Schimbări majore pentru românii care primesc vouchere și ajutoare de la stat

Voucherele de alimente urmează să fie încărcate cu bani pentru tranșa a doua chiar înainte de Paște, ca să fie un ajutor pentru români. 

Și pachete cu alimente vor ajunge la românii sărmani luna viitoare, în aprilie, după cum a precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Noi vouchere și ajutoare de la stat

În afară de aceste ajutoare, Marcel Boloș anunță un nou pachet de vouchere și ajutoare în valoare de 980 de milioane de euro. Acesta va finanța măsuri precum pachetele cu alimente de bază sau mese calde, sprijin pentru achiziționarea de rechizite și îmbrăcăminte pentru copiii din medii defavorizate, sprijin pentru cuplurile mamă – copil.

Rezultatele așteptate la finalul perioadei

  • 300.000 preșcolari și elevi beneficiari de vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;
  • 60.000 nou-născuți beneficiari de vouchere pentru trusou;

  • 1.200.000 beneficiari de mese calde (vouchere/pachete cu alimente);

  • 415.378 persoane vulnerabile cu acces îmbunătățit la servicii de sănătate, sociale și educaționale;

  • 149.335 utilizatori ai unităților de asistență socială noi sau modernizate;

  • 38.582 persoane care au ieșit din situația de excluziune locativă;

  • 200 așezări informale reglementate;

  • 601 întreprinderi sociale înființate în mediul rural;

  • 5.940 număr anual de utilizatori ai unităților de asistență socială noi sau modernizate;

  • 2.786 număr anual de utilizatori ai unităților educaționale sociale noi sau modernizate;

  • 1 Cluster de inovare și incluziune socială, funcțional la 2 ani de la finalizarea intervenției.

„Este pentru prima dată când România are un program cu finanțare europeană special dedicat grupurilor vulnerabile și vom folosi această oportunitate pentru a sprijini vârstnicii, copiii, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau mamele aflate în dificultate.

Am finanțat, în ultimii ani, din fonduri europene, măsuri care au îmbunătățit viața multora dintre românii cu venituri mici – pachetele cu alimente, tichetele educaționale, cardurile sociale ”Sprijin pentru România”, cardurile de energie și avem în pregătire alte măsuri similare. Dar, din păcate, 1 din 3 români este expus riscului de sărăcie sau excluziune socială, cele mai expuse acestui fenomen fiind grupurile vulnerabile.

În acest sens, Programul Incluziune și Demnitate Socială este un instrument care ne permite să construim un sistem de servicii sociale integrate care să sprijine, pe termen lung, persoanele vulnerabile: vom finanța centre sociale integrate, servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, servicii educaționale sau de integrare pe piața muncii, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, întreprinderi sociale”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

×
Subiecte în articol: vouchere ajutoare sociale
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close