Antena 3 CNN Actualitate Medic ATI: România trebuie să intre în lockdown, pentru a nu ajunge în colaps. Dr. Ţincu: În 10 zile, am putea depăşi capacitatea de terapie intensivă a ţării

Medic ATI: România trebuie să intre în lockdown, pentru a nu ajunge în colaps. Dr. Ţincu: În 10 zile, am putea depăşi capacitatea de terapie intensivă a ţării

Un medic de la Terapie intensivă, de la Spitalul Floreasca din Capitală, spune că ţara noastră trebuie să intre imediat sub lockdown pentru a ţine sub control numărul infectărilor cu coronavirus.

Medic ATI: România trebuie să intre în lockdown, pentru a nu ajunge în colaps. Dr. Ţincu: În 10 zile, am putea depăşi capacitatea de terapie intensivă a ţării
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    30 Oct 2020   •   12:30

Dr. Radu Ţincu atrage atenţia că sistemul sanitar de la noi va ajunge în curând la capacitate maximă, iar în cel mult 12 zile, toate paturile de la secţiile ATI din România vor fi ocupate.

Dr. Ţincu: Nu discutăm de un lockdown naţional, ci regional, local

"În primul rând, nu discutăm de un lockdown naţional, nu toată România trebuie să intre în această izolare, ci trebuie să aplicăm lockdown regional, local, în zonele unde s-a depăşit rata de incidenţă şi există o transmitere accelerată.

Eu privesc îngrijorat că Belgia, spre exemplu, a declarat că foarte curând secţiile de ATI vor fi depăşite, dacă rata de îmbolnăvire va continua să se menţină la ritmul care este în prezent.  

De asemenea, Franţa a înăsprit măsurile, cancelarul Germaniei - ţara europeană cu cel mai performant sistem de ATI - anunţă că până în decembrie, dacă nu se va reduce capacitatea de îmbolnăvire, va scădea capacitatea sistemului de Terapie intensivă.

Dr. ATI: În Bucureşti, s-a depăşit de mai multe ori capacitatea secţiilor de terapie intensivă

Dacă ne întoarcem la noi, lockdownul nu trebuie să ţină cont doar de indicii pe care in vedem în fiecare zi, ci şi de capacitatea sistemului sanitar.

În acest moment, în Bucureşti s-a depăşit de mai multe ori capacitatea secţiilor de terapie intensivă, a fost necesară introducerea unor noi spitale suport COVID.

Chiar ieri, Spitalul de Urgenţă Sf. Ioan din Bucureşti a fost transformat în totalitate în suport COVID. 

Dr. Radu Ţincu: În 10-12 zile, am putea să depăşim capacitatea de terapie intensivă a României

Şi iată ce calcul simplu am făcut: am avut 6.000 de îmbolnăviri şi ştim foarte bine că 5% din aceşti pacienţi vor dezvolta forme severe. Asta înseamnă că 250-300 de pacienţi vor ajunge în terapie intensivă. 

Capacitatea de ATI a României este cam la 3.000 de paturi, dintre care 2.300 cu ventilator. Dacă facem un calcul simplu, vedem că 250-300 de bolnavi pe zi vor ajunge în zilele următoare în terapie intensivă, cel mai probabil în 10-12 zile, aşa că vom depăşi capacitatea de terapie intensivă a României. 

De aceea, cred că pentru zonele de focar, cu incidenţă foarte crescută, trebuie să instituim lockdown o pentru o perioadă de 10-14 zile", a explicat dr. Radu Ţincu, vineri, la Antena 3.

Ţincu (ATI): Preluarea bolnavilor COVID de toate spitalele va bloca sistemul de sănătate

Preluarea cazurilor COVID-19 de toate spitalele din ţară, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile, nu este o idee bună, pentru că ar distruge sistemul sanitar, atenţionează un medic ATI din Capitală, aflat în prima linie în lupta cu virusul.

"Văd că se vehiculează în spațiul public ideea distribuției pacienților cu coronavirus în celelalte spitale, văd că se pregătește o capacitate de 10% din fiecare spital pentru pacienții cu coronavirus. Consider că această politică va distruge sistemul medical printr-o contaminare masivă a spitalelor", a spus, recent, dr. Ţincu.

Noua formă de manifestare a COVID-19: "happy hypoxia"

Bolnavii infectaţi cu coronavirus se pot confrunta cu o formă a bolii mai puţin cunoscută până acum şi care arată, totodată, "parşivitatea" acestui virus, atenţionează medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală.

Mai exact, explică medicul, sunt bolnavi de COVID care au o saturaţie mică de oxigen (până la 65%, în condițiile în care nu trebuie să scadă sub 93-94%), dar ei nu au simptome, sunt pe picioare, astfel că se simt destul de bine şi nu ajung la spital.

Apoi, brusc, aceşti bolnavi de COVID ajung în spital, intubaţi la Terapie intensivă. "Este ceea ce se numește `silent hypoxia` (hipoxia tăcută) și `happy hypoxia`. Este o hipoxie care nu-ți creează niciun fel de simptom decât în momentul în care ajungi să fii intubat. Este un prag foarte labil între momentul în care ai această saturație - pe care o suporți foarte bine - și momentul în care ajungi să fii intubat", atenţionează medicul.

×
Subiecte în articol: Radu Țincu lockdown coronavirus
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close