Antena 3 CNN Actualitate Medicul Adrian Marinescu anunţă când se pot vaccina românii cu a treia doză de vaccin anti-​COVID

Medicul Adrian Marinescu anunţă când se pot vaccina românii cu a treia doză de vaccin anti-​COVID

Pfizer şi BioNtech anunţă că au dezvoltat un vaccin împotriva variantei Delta a coronavirusului şi urmează să-i verifice în curând eficienţa. Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş, a anunţat, luni, în exclusivitate la Antena 3, că românii se vor putea vaccina din toamnă cu cea de-a treia doză.

Medicul Adrian Marinescu anunţă când se pot vaccina românii cu a treia doză de vaccin anti-​COVID
de Iulia Gorgorin    |    12 Iul 2021   •   17:39

"Probabil că o să apară destul de repede. Aș face următoarea precizare. Coeficiență mai mare, pentru că și variantele actuale de vaccin pot fi folosite cu brio. E vorba de a crește componentele legate de eficiență și de altfel, știți bine că toate companiile producătoare, încă de la început au spus că, la un moment dat, va fi un update care se referă la exact la noile mutații. Acum vorbim de varianta Delta că ne interesează foarte tare, apropo de impact. Cât de probabil este ca această doză să fie de făcut peste tot în lume, inclusiv în România?

Adrian Marinescu: ''Este o probabilitate destul de mare ca lucrul acesta să se întâmple în toamnă"

De ce? Pentru că vorbim de variante noi și în plus venim și cu o stabilitate mai mare legată de imunitate. Nu ar fi neapărat o problemă legată de doze, eu m-aș gândi, cum ne pregătim pentru situația mai grea și cum reușim să rămânem echilibrați și cu calm, așa cum cred că am făcut în toată pandemia, sau așa trebuia. Să ne gândim că nu contează numărul de infectări. Până la urmă, ne interesează dacă sunt cazuri severe și care presupun spitalizare", a anunţat Adrian Marinescu, director medical Institutul "Victor Babeş" Bucureşti.

Pfizer/BioNTech va cere autorizarea celei de-a treia doze de vaccin anti COVID-19

 Pfizer/BioNTech intenţionează să solicite ”în următoarele săptămâni” autorizarea pentru o treia doză din vaccinul său împotriva Covid, în special în Statele Unite şi Europa, au declarat companiile într-un comunicat.

Așa cum era de așteptat, amenințarea valului patru și a noilor tulpini care circulă prin Europa și SUA au atras cu sine nevoia unei a treia doze de vaccin, care să ofere o protecție mai bună împotriva mutațiilor mai agresive.

Astfel, cele două companii, Pfizer și BioNTech au transmis rezultatele obținute în urma unor teste care să confirme efectele pozitive ale unei a treia doze de rapel.

”Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual”, au explicat companiile care ”intenţionează să transmită aceste date către FDA, EMA şi alte autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni”, adaugă comunicatul.

”Date preliminare ale studiului arată că o doză de rapel administrată la 6 luni după a doua doză are un profil de toleranţă coerent, provocând niveluri ridicate de anticorpi neutralizanţi” împotriva virusului, inclusiv împotriva variantei Beta, apărută în Africa de Sud.

Potrivit informațiilor oferite de companie, nivelurile de anticorpi dezvoltate după cea de-a treia doză sunt ”de cinci până la 10 ori mai mari” decât cele observate după primele două doze.

Rezultatele acestui studiu vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică, au precizat Pfizer și BioNTech.

Cele două companii au subliniat, de asemenea, că vaccinul lor a dat rezultate bune în laborator împotriva variantei Delta şi că, prin urmare, o a treia doză ar putea creşte imunitatea împotriva acestei variante.

Au loc teste pentru a ”confirma această ipoteză”, au indicat cele două companii.

Cum comentează Adrian Marinescu anunţul controversat al medicului Vasile Astărăstoae

"Nu cred că e de comentat. Cred că vom ajunge la o concluzie clară. Şi, în momentul în care se va termina pandemia şi vom trage o linie, vom vedea ce a însemnat campania de vaccinare ca etapă. Şi putem să vedem îde altfel, în ţările care au nivel crescut de vaccinare: Israel sau Marea Britanie. Acolo este exact ceea ce spuneam. Sunt infectări, dar formele severe sunt rare procentual. Este ceea ce contează. Nu ne pun viaţa în pericol. Până la urmă, de aici ar trebui să plecăm", a spus Adrian Marinescu.

Vă recomand să citiți integral aceste articole pentru a înțelege că atunci când recomandăm o măsura trebuie în primul rând, să apreciem raportul risc / beneficiu / eficiență. Sunt însă sceptic că decidenții vor înțelege acest lucru și cred că în continuare ne vom închina la „masca noastră cea de toate zilele”.

P.S.1 Mulțumesc prietenului meu Tudor Arvinte, profesor la Facultatea de Farmacie din Geneva și cercetător în domeniul medicamentului, care mi-a semnalat unul dintre articole (de unde mi-a venit ideea acestei notițe).

P.S.2 Răzvan Constantinescu a fost printre primii în Romania care a vorbit despre inutilitatea portului exagerat al măștii. Acum este cercetat în multiple comisii de etică și de disciplină. Voi publica săptămâna viitoare punctul meu de vedere cu privire la acest subiect.

P.S.3 Deoarece eficiența vaccinului anti-COVID scade față de variantele delta și epsilon, am luat decizia să mă vaccinez după ce apare varianta omega și va fi fabricat vaccinul eficient pentru toate variantele", a scris celebrul medic pe Facebook, în data de 8 iulie.

Vă recomand să citiți integral aceste articole pentru a înțelege că atunci când recomandăm o măsura trebuie în primul...

Posted by Vasile Astărăstoae on Wednesday, 7 July 2021

Citiţi şi: Dr. Adrian Marinescu, recomandări pentru ca varianta Delta COVID-19 să nu strice concediile în Europa
 

×
Subiecte în articol: Adrian Marinescu vaccin delta
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close