Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Energiei, detalii despre plafonarea preţului la gaze şi energie

Ministrul Energiei, detalii despre plafonarea preţului la gaze şi energie

Virgil Popescu, ministrul Energiei a precizat că guvernul ia în calcul plafonarea preţului la gaze şi la energia electrică.

Ministrul Energiei, detalii despre plafonarea preţului la gaze şi energie
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    15 Sep 2021   •   16:33

Mai exact, se are în vedere un ajutor pe fiecare clasă de consum în funcţie de datele furnizate şi de numărul întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Suntem hotărați ca începând cu data de 1 noiembrie să avem două legi care intră în vigoare, una pentru consumatorul casnic și una pentru întreprinderile mici și mijlocii. După cum știți marii consumatori de energie au o schemă de ajutor.

Vorbim de Ordonanță de Urgență pentru că este urgență să protejăm atât românii cât și întreprinderile mici și mijlocii în această iarnă.

Ea ajunge ulterior în parlament, putem discuta pe baza ei parlament și dacă e cazul și sunt idei bune eu sunt foarte receptiv şi o putem ajusta din mers", a spus ministrul Energiei. 

„Plafonarea prețului înseamnă un semnal în piață că nu se mai doresc investiții”

Întrebat dacă este de acord cu plafonarea preţurilor, având în vedere precizările social democraților şi a premierului Florin Cîţu, Virgil Popescu a spus că plafonarea prețului înseamnă un semnal în piață că nu se mai doresc investiții.

„După mine, dacă vorbim strict de plafonarea preţurilor înseamnă o descurajare a investitorilor de a investi în România şi de a produce energie electrică cât şi a extrage gaze naturale știind că nu poate să vândă la preţul pieței.

„Nu mi se pare normal ca cei cu venituri mari şi foarte mari să beneficieze de o plafonare”

Personal nu sunt pentru plafonarea preţurilor. Nu mi se pare normal ca cei cu venituri mari şi foarte mari să beneficieze de o plafonare.

Desigur, dacă vorbim de explozii de preţuri atunci putem gândi altfel. Haideți să vedem cum evoluează piaţa, eu sunt deschis, în general, la orice tip de discuție şi să alegem cea mai bună variantă pentru români", a mai spus ministrul Energiei.

Referitor la scenariul în care am putea rămâne fără gaze şi fără lumină din cauza stocurilor mici, ministrul Energiei a precizat că infirmă categoric aşa ceva.

„Nu ştiu unde au văzut colegii mei din zona energie că nu există stocuri în condițiile în care în România astăzi avem capacitățile de stocare la 70% din capacitatea maximă. Nu vorbim de diferenţe.

Când am avut capacitate maximă am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ după iarnă. Iar depozitarea presupune nişte costuri de introducere şi extragere. Trebuie să fii foarte atent când faci nivelul de stocaj, aşa fel încât să nu rămâi cu foarte mult gaz în urma perioadei de iarnă care este mai scump decât gazul care va fi pe perioada de vară", a mai precizat ministrul Energiei Virgil Popescu.

×
Subiecte în articol: ministrul energiei Virgil Popescu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close