Antena 3 CNN Actualitate Situaţie stranie în România în pandemia COVID. Specialist: "În Alba se moare ca în Italia". Cum s-a ajuns aici

Situaţie stranie în România în pandemia COVID. Specialist: "În Alba se moare ca în Italia". Cum s-a ajuns aici

O situaţie ciudată privind cazurile şi mortalitatea COVID a fost observată de un specialist de la noi, care spune că avem judeţe cu rate mai mari de decese decât Italia, spre exemplu.

Situaţie stranie în România în pandemia COVID. Specialist: "În Alba se moare ca în Italia". Cum s-a ajuns aici
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    01 Dec 2020   •   09:15

Biostatisticianului Valentin Pârvu a constatat că în județe precum Hunedoara, Argeș, Brașov, Bistrița, Arad, Caraș-Severin și Brăila se moare mai mult de COVID decât în ţări precum Italia sau Germania, potrivit digi24.ro.

Explicaţia specialistului este aceea că în zonele amintite, la noi nu se testează suficient, iar cele mai multe dintre infectările noi cu coronavirus sunt cazuri grave găsite în spital.

"A trebuit cel puțin două zile să caut în presa locală, în comunicate de la prefecturi, ca să văd pur și simplu câte decese au fost în fiecare județ. Anumite județe le dau zilnic și sunt ușor de găsit aceste date. 

Valentin Pârvu: nu se raportează testele făcute pe județe

Sunt unele județe, Botoșani, Dolj, Giurgiu, Neamț, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman în care nu am găsit nici măcar din ultimele săptămâni (...).

Dar nu se raportează testele făcute pe județe. Dacă ne uităm la un județ ca Hunedoara, în ultimele două săptămâni s-a murit mai mult decât în orice țară din Europa, dar incidența nu este așa mare ca în alte județe din România. De ce? Acolo cel mai probabil nu se testează foarte mult. Atunci găsim doar cazurile grave, care vin la spital.

(...) Și în Alba se moare ca în Italia, dar din păcate se pare că s-au decis că nu mai este nevoie de măsuri suplimentare", a explicat Valentin Pârvu.

1.251 de bolnavi COVID la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în România, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.826 de noi cazuri de COVID şi 138 de decese.

Până luni, în România au fost confirmate 475.362 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus şi 11.331 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.261. Dintre acestea, 1.251 sunt internate la ATI.

×
Subiecte în articol: Valentin Pârvu COVID-19 Alba
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close