Antena 3 CNN Actualitate Un nou prag de viteză şi amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii români

Un nou prag de viteză şi amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii români

Apare un nou prag de viteză pentru depășirea căruia șoferii români vor risca amenzi de 3.000 de lei și suspendarea permisului pentru şase luni.

Un nou prag de viteză şi amenzi de 3.000 de lei pentru şoferii români
Sursa foto: Facebook | Poliţia Română
de Georgiana Adam    |    22 Mar 2023   •   00:00

Este vorba despre şoferii români care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum şi care riscă să rămână fără permisul de conducere timp de șase luni.

Partea bună este că a fost eliminată prevederea care de referea confiscarea mașinii în cazul depășirii repetate a acestui prag de viteză.

Prevederile apar într-un proiect legislativ adoptat luni de senatori, într-o formă modificată față de cea inițială. 

Acum, în forma nouă proiectul legislativ ce urmează să ajungă la votul decisiv al deputaților introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia șoferii vor risca amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile.

Citeşte şiCât este amenda în 2023 dacă nu îţi funcţionează un far de la maşină

Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Inițiatorii susțin că măsura e necesară deoarece, "bazându-se pe calităţile tehnice ale autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi "incită" pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste 100 km/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia".

De altfel, la începutul anului trecut a fost stabilit un nou prag de viteză, de peste 70 de km/h față de limita legală, la depășirea căruia, șoferii riscă amendarea drastică și suspendarea permisului pentru patru luni, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, semnat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

×
Subiecte în articol: codul rutier viteza suspendare permis
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close