Antena 3 CNN Actualitate Un nou test rapid pentru depistarea COVID-19, pe piaţa din România. Cum se face testarea şi cât de precis este

Un nou test rapid pentru depistarea COVID-19, pe piaţa din România. Cum se face testarea şi cât de precis este

Un nou tip de teste rapide pentru depistarea coronavirusului a ajuns şi pe piaţa din România, după ce în alte ţări el este folosit deja în gări, aeroporturi şi şcoli.

Un nou test rapid pentru depistarea COVID-19, pe piaţa din România. Cum se face testarea şi cât de precis este
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    06 Oct 2020   •   12:50

Din această lună, testul rapid antigen poate fi utilizat şi la noi în ţară. Făcut de o companie elveţiană, testul pentru depistarea coronavirusului dă rezultatul în 15 minute şi are o sensibilitate de 96,52%, potrivit libertatea.ro.

Noul test pentru depistarea COVID nu se poate face acasă

Testul nu se poate realiza acasă, ci numai de personal medical care trebuie să fie instruit în acest sens. La fel ca şi în cazul testului molecular PCR, şi la acesta de antigen, prelevarea de probe se face din faringe.

"Apoi, această probă este plasată în kitul de testare, iar ulterior, apar nişte dunguliţe care spun dacă este sau nu prezent virusul. Testul depistează virusul, dar nu şi cantitatea virală.

Există posibilitatea să dea rezultate fals negative, deoarece calitatea testului depinde de cantitatea virală din organism", a explicat un medic epidemiolog.

Prin ce diferă noul test de cel PCR

Acest test rapid antigen este diferit de testele de anticorpi, cele care arată dacă o persoană a avut infecţia în trecut. 

Noul test antigen poate indica prezenţa infecţiei la momentul actual, dar de regulă aceste teste nu au aceeaşi acurateţe ca a celor moleculare, de laborator, pentru că depind de cantitatea virală, precum şi de numărul de zile care au trecut de la debutul bolii.
 

×
Subiecte în articol: test rapid antigen coronavirus
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close