Opere de milioane de lire, semnate Galileo şi Isaac Newton, găsite în rampa unui service din Neamţ

de Cristi Popovici    |    18 Sep 2020   •   10:53
Opere de milioane de lire, semnate Galileo şi Isaac Newton, găsite în rampa unui service din Neamţ

Operele de patrimoniu - cărţi, tablouri şi manuscrise foarte vechi, semnate de astronomul italian Galileo, de Isaac Newton şi de pictorul spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya - au fost furate în perioada 2017-2019 din Marea Britanie.

Captură de răsunet ale autorităţilor române care au descoperit opere în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, ascunse în rampa unui service din Neamţ.

"La data de 16.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR - Direcția de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Neamț, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 - 2019.", se arată într-un comunicat al DIICOT.  

"Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii."

Hoţii au furat operele de artă în 2017. Manuscrisele valoroase erau ţinute într-un depozit de pe aeroportul din Londra şi aveau ca destinaţie o expoziţie din Statele Unite ale Americii. Profitând de paza slabă, hoţii de obiecte de artă au reuşit să fure atunci zeci de cărţi, mănuscrise şi tablouri, pe care le-au ascuns în diferite locaţii, până la găsirea unor cumpărători.

"Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit.

Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ,,Brookes’’, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi  Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano - Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.", spun procurorii DIICOT.

x close