Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a rezolvat prin OUG plata salariilor angajaților din ministerele fără titulari

Guvernul a rezolvat prin OUG plata salariilor angajaților din ministerele fără titulari

Guvernul a rezolvat prin OUG plata salariilor angajaților din ministerele fără titulari
12 Sep 2019   •   13:35

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede că secretarul general al ministerului, în situaţia vacanţei funcţiei de ministru sau pe perioada în care ministrul se află în imposibilitatea exercitării atribuţiilor, dobândeşte calitatea de ordonator principal de credite, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. În aceste condiții, angajații ministerelor care nu au miniștri în funcție își vor putea lua salariile întârziate. 

"În şedinţa de Guvern de astăzi (joi - n.r.) a fost adoptată, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului administrativ. Prin această modificare se consolidează atribuţiile secretarilor generali din ministere, pentru evitarea unor disfuncţionalităţi majore în administraţia publică. Actul normativ prevede că secretarul general al ministerului are rolul de a asigura continuitatea activităţii instituţiei care, în situaţia vacanţei funcţiei de ministru sau pe perioada în care ministrul se află în imposibilitatea exercitării atribuţiilor, dobândeşte atribuţia de ordonator principal de credite", a spus Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că această decizie a fost necesară având în vedere recentul blocaj în funcţionarea unor ministere şi implicit a Guvernului, prin nefinalizarea procedurii de constatare a vacanţei funcţiei de ministru şi numirea unui nou ministru, fapt care a generat unele urmări cu impact negativ - cum ar fi neachitarea drepturilor salariale în cazul unor angajaţi, nerespectarea obligaţiilor financiare prevăzute în contracte cu agenţi comerciali, inclusiv neplata facturilor, nerealizarea rambursărilor şi a plăţilor aferente implementării proiectelor cu finanţare europeană sau internaţională.

"Prin această modificare se rezolvă problema înregistrată la Ministerul Energiei, la Ministerul Mediului şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, unde, în acest moment, nu există un ordonator principal de credite în legislaţie, care să semneze toate aceste acte despre care am vorbit", a precizat Nelu Barbu.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: atributii OUG guvern
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close