Antena 3 CNN Actualitate Cum trebuie să mănânci pâinea ca să nu te îngrași. Secrete dezvăluite de nutriționiști

Cum trebuie să mănânci pâinea ca să nu te îngrași. Secrete dezvăluite de nutriționiști

"Oameni renunță la pâine imediat de au decis că vor să țină o dietă. Asta este o mare greșeală" spune un nutriționist spaniol celebru care a dezvăluit o serie de trucuri despre cum trebuie să mănânci pâine ca să nu te îngrași.

Cum trebuie să mănânci pâinea ca să nu te îngrași. Secrete dezvăluite de nutriționiști
Sursa foto: Cum trebuie să mănânci pâine ca să nu te îngrași. Secrete dezvăluite de nutriționiști
de Claudia Popovici    |    07 Dec 2022   •   14:00

Pâinea este unul dintre alimentele de bază din dieta noastră și, deși se combină cu aproape orice, unii preferă să o elimine din alimentație, mai ales atunci când decid să slăbească.

Dar, spun nutriționiștii, nu pâinea ne îngrașă de fapt, ci felul cum o combinăm cu alte categorii de alimente şi evident cantitatea pe care o consumăm. 

De altfel, există studii care arată că o dietă care include pâinea şi mai ales cereale integrale poate chiar să favorizeze pierderea în greutate.

Cum trebuie să mănânci pâine ca să nu te îngrași. Secretele nutriționiștilor

Secretul nr 1. Cantitatea potrivită

Dacă se respectă cantitatea recomandată, pâinea nu îngrașă. Pâinea furnizează în principal carbohidrați care, atunci când sunt digerați, sunt transformați în glucoză. Acesta este cel mai bun combustibil pentru mușchi și creier.

Cheia este să nu exagerezi cu cantitatea. Patru felii, de aproximativ 50 de grame fiecare împărțite la toate mesele de peste zi este cantitatea optimă de pâine recomandată de specialiști.

Pe lângă carbohidrați pâinea mai conține şi proteine, dar şi fibre care reglează tranzitul intestinal. În plus, fibrele oferă senzația de sațietate şi ne ajută să mâncăm mai puţin.

Pâinea se potrivește tuturor. Dacă suferi de diabet, fibrele ajută la încetinirea absorbției glucozei, iar dacă ești hipertensiv, poți opta pentru pâine fără sare.

Secretul nr. 2 - Combinații de succes

Atunci când meniul nostru conține orez, paste, leguminoase, cartofi, adică alimente care au la rândul lor o cantitate considerabilă de carbohidrați, este bine să evităm consumul de pâine, recomandă nutriționistul, María T. López, potrivit sabervivirtv.com

Rețete de pâine şi combinații sănătoase

1. Paine cu tărâţe de ovăz 

Pâinea cu tărâţe de ovăz poate fi considerată una dintre cele mai sănătoase tipuri de pâine şi merge gătită in diverse forme, precum pită, fursecuri, crutoane, baghete.

Ingrediente:

– 1-1,5 kg faină integrală

– 6 linguri de târâte de ovăz

– 400 ml apă călduță

– 30 g drojdie proaspătă

– 1 lingura de zahăr

– 1 linguriță de sare

– 3-4 linguri de ulei de măsline

– mac pentru presărat

Mod de preparare

Mai întâi se amesteca toată faina cu lingurile de târâte de ovăz, pentru omogenizare. Apoi pregătim maiaua din apa călduță, sare, drojdia dizolvată cu puţină apă şi zahar şi se amestecă cu faina şi tărâțele.

Se lasă puțin la dospit după care începem frământarea. Când coca este aproape gata se adaugă uleiul de măsline, se mai frământă până se încorporează, apoi se lasă la dospit acoperită cu un prosop, la loc călduț, până creşte frumos.

2. Pâine vegană din banană

Paine vegană din banană seamănă foarte mult cu un chec şi merge combinată cu orice, fiind foarte sănătoasă mai ales ca şi gustare pentru cei mici. 

Ingrediente: 

  • 1-2 căni de faină de grâu, ovăz sau tărâţe de ovăz
  • Jumătate de cana de lapte de migdale
  • 1 banană pisată
  • 1 lingură de scorțișoara
  • 1 lingură de esență de vanilie
  • 2 linguri de praf de copt
  • 2 linguri de sirop de arțar

3. Pâine caprese în stil italian

Inspirată din bucătăria italiană pâinea caprese este o alegere sănătoasă şi delicioasă şi ai nevoie doar de câteva ingrediente:

  • 2-3 felii de brânză feta
  • 1 roșie mare faliată 
  • Pătrunjel
  • Oregano
  • 2 felii de pâine cu tărâţe de ovăz
×
Subiecte în articol: pâine nutritionisti secrete
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close