
Marian Paiu, reprezentant al ONG-ului "Mare Nostrum", a explicat, la Antena 3, care sunt produsele de care trebuie să ne ferim.
"Întotdeauna, când avem de-a face cu metale grele, este un avertisment care ar trebui luat în vedere. Printre acestea se numără cobaltul, cuprul, fierul, manganul, zincul. Și majoritatea pot ajunge în corpul nostru prin sistemul digestiv, deci prin alimentație.
Dunărea se varsă în mare. Astfel, ajută la transferul acestor metale către peștii sau celelalte viețuitoare marine, precum midiile sau rapane, și în final chiar delfinii sau păsările marine.
Cele mai mari concentrații se află în pielea sau ficatul acestor animale, unele dintre ele pe care noi le consumăm, mai ales peștii și fructele de mare.
Acestele metale grele nu dispar. Odată ce ajung în mediu, cantitatea lor crește. Ar trebui să fim atenți la modul în care le manipulăm și să nu le aruncăm la întâmplare."