Antena 3 CNN Actualitate Reacția Episciopiei Hușilor, după ce preoții care l-au șantajat pe Corneliu Bârlădeanu au fost condamnați la închisoare

Reacția Episciopiei Hușilor, după ce preoții care l-au șantajat pe Corneliu Bârlădeanu au fost condamnați la închisoare

Reacția Episciopiei Hușilor, după ce preoții care l-au șantajat pe Corneliu Bârlădeanu au fost condamnați la închisoare
14 Mar 2019   •   21:19

Episcopia Huşilor a transmis, joi, într-un comunicat de presă, că a luat act de sentinţa definitivă a Curţii de Apel Iaşi în dosarul penal în care preoţii Sebastian-Cristi Jitaru, Răzvan-Mihail Bumbu şi Gheorghe Damian au fost judecaţi pentru şantaj, fiind condamnaţi la închisoare cu executare. 

Reprezentanţii Episcopiei au îndemnat preoţii şi credincioşii la rugăciune. 

"Deoarece ne aflăm în perioada Postului Mare, perioadă în care ne dedicăm cu preponderenţă îmbunătăţirii vieţii noastre sufleteşti, atenţia fiind îndreptată nedisimulat asupra pregătirii pentru întâlnirea, în rugăciune şi Liturghie, cu Hristos cel mort şi înviat, luarea unor noi măsuri inevitabile în privinţa statutului canonic al celor trei preoţi menţionaţi se va face după această perioadă. Precizăm faptul că preoţii în cauză au fost opriţi de la săvârşirea tuturor slujbelor încă de la începutul procesului. În spiritul celor menţionate, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate. De asemenea, în deplin acord cu starea sufletească specifică Postului Mare, îndemnăm pe toţi preoţii şi credincioşii să sporească lucrarea rugăciunii şi pregătirea pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului", precizează sursa citată. 

Trei preoţi acuzaţi în anul 2017 că l-au şantajat pe fostul episcop Corneliu Bârlădeanu au fost condamnaţi joi de magistraţii de la Curtea de Apel Iaşi la închisoare cu executare, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Diana Micu Cheptene. 

Astfel, Jitaru Sebastian Cristi, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni în regim de detenţie, iar Damian Gheorghe, fost preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Bumbu Răzvan Mihail, fost preot paroh la Parohia Văleni, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare, cei trei primind şi interdicţia de a profesa ca preoţi pe o perioadă de cinci ani. 

În luna octombrie a anului trecut, cei trei au fost condamnaţi de magistraţi de la Tribunalul Vaslui la închisoare cu suspendare. 

Un scandal a izbucnit în iunie 2017 la Episcopia Huşilor, când Corneliu Bârlădeanu, pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi care i-ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare în care prelatul ar apărea în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui. 

Episcopia Huşilor a decis ca cei trei preoţi acuzaţi de şantaj să nu mai aibă dreptul de a sluji până la finalizarea în instanţă a cazului, iar la scurt timp, Mitropolia Moldovei i-a solicitat şi episcopului acuzat că ar fi întreţinut relaţii homosexuale să nu mai slujească Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe bisericeşti. 

Fostul episcop al Huşilor, pe numele de mirean Corneliu Onilă, s-a retras din funcţie în luna august a anului 2017 şi se află la Mănăstirea Văratec. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: preoti santaj Corneliu Barladeanu
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close