Antena 3 Actualitate Ce înseamnă, de fapt, marea relaxare de la 1 iunie a premierului Florin Cîțu

Ce înseamnă, de fapt, marea relaxare de la 1 iunie a premierului Florin Cîțu

de Laura Dinu    |    06 Apr 2021   •   08:36
Ce înseamnă, de fapt, marea relaxare de la 1 iunie a premierului Florin Cîțu
Sursa foto: Hepta

Marea relaxare vine la 1 iunie. Este promisiunea făcută de premierul Florin Cîţu, însă pentru acest lucru trebuie să fie vaccinați peste cinci milioane de români.

Revenirea la normalitate ar însemnă şi aducerea pe linia de plutire a unor domenii lovite puternic de pandemie. Oamenii ar putea merge la concerte, la teatru, meciuri şi festivaluri în anumite condiții.

HORECA cere să poată participa cei vaccinați iar ceilalți să fie testați. Aceste solicitări vor fi analizate de Guvern. Premierul se va întâlni cu reprezentanții industriei ospitalității pentru a pune la punct calendarul redeschiderii restaurantelor şi hotelurilor.

Premierul susține că, odată cu adoptarea noilor restricții, s-a observat o scădere a numărului de infectări. Florin Cîțu a recunoscut însă că, în cazul reducerii programului de lucru al magazinelor s-a luat modelul altor țări, fără a fi efectuate studii.

”Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, primul ”milestone”, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, declara, luni, premierul.

De la 1 iunie, românii ar putea fi însă condiționați la intrarea în restaurante sau în săli de spectacol.

”Se va putea permite accesul în condiții de siguranță în restaurante și teatre, în săli de spectacole, evenimente culturale, evenimente sportive, în baza a trei categorii de documente: adeverința de vaccinare, testul de imunitate pentru cei care sunt infectați dar nevaccinați si testare rapida negativă sau recentă de tip PCR”, a declarat Dragoș Petrescu, administrator restaurante, pentru Antena 3. 

Ar putea apărea două zone distincte în restaurante

În aceste condiții, patronatele hotelurilor și restaurantelor lucrează cu Ministerul Sănătății si Ministerul Economiei la elaborarea unui ghid. Președintele HORA spune că ar putea apărea doua zone distincte, cum erau in trecut cele pentru fumători si nefumători. Astfel, cei vaccinați sau cu test negativ vor avea acces într-o zonă separată în care nu vor mai fi obligați să se supună restricțiilor, în timp ce persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a restaurantului.

Și Ministerul Culturii a anunțat ca lucrează la elaborarea unui plan pentru ca evenimentele să poată fi reluate în vară. Criteriile sunt asemănătoare variantelor descrise pentru pașaportul verde, pe care premierul l-a exclus din calcul.

”Vom pune la dispoziție patru variante. Fie prezentarea unei adeverințe de vaccinare, fie prezentarea unui test negativ efectuat cu maximul 48 de ore înainte, fie prezentarea unui document medical care să ateste că participantul a trecut prin boală și s-a imunizat. Dacă nu îndeplinești niciuna dintre aceste trei condiții, atunci să ai posibilitatea să te testezi la fața locului”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

La final, vor fi elaborate norme pentru evenimentele derulate în interior și separat pentru cele din spatii deschise.

Între timp, comercianții le cer autorităților să schimbe urgent ora de închidere a magazinelor, pe motiv că se creează aglomerări în magazine, în special la final de program atunci când vin oamenii de la serviciu.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu masuri relaxare

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close