Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştinii ortodocşi de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi.

Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfânta Cuvioasă Parascheva
Sursa foto: Hepta.ro | Dragos Pascaneanu
de Georgiana Adam    |    14 Oct 2023   •   06:00

În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte sărbătoarea cu cruce roşie de Sfânta Parascheva de la Iaşi. 

Sfânta Parascheva, cunoscută în tradiţia populară drept "Sfânta Vineri" a trăit pe pământ în prima jumătate a secolului al XI-lea. Aceasta s-a născut la Epivata, Boiados de astăzi, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. 

A luat viaţă din doi părinţi credincioşi, din neam bun, care au ales să o crească pe Sfânta Parascheva cu frică de Dumnezeu, în post, rugăciune şi milostenie. 

Cuvioasa şi-a petrecut adolescenţa în casa părintească, sub protecţia părinţilor. Potrivit scrierilor, pe când aceasta avea doar 10 ani "fiind într-o bi­serică a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfân­ta Li­turghie, cuvântul Evangheliei: „Ori­ci­ne vo­ieș­te să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Mar­cu 8, 34).

Chemarea lui Iisus Hristos a sădit în inima ei dorul de desăvârșire, încât și-a îm­păr­țit toate hainele săracilor. Același lucru l-a fă­cut și în alte împrejurări, fără să țină seama de mustrările părinților: "Să lași pustia și la mo­șia ta să te întorci, că acolo ți se cade să lași trupul pământului și să treci din această lume către Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”

Sărbătoare de Sfânta Parascheva în calendar ortodox din 14 octombrie 2023

Averea moştenită de la părinţi a oferit-o săracilor, pentru ca apoi să se retragă în pustie. Prima data s-a oprit la Constantinopol, acolo unde a luat învăţături de la călugări şi călugăriţe. Timp de cinci ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva a mers la Mănăstirea Domnului din Heracleea, de unde a plecat spre Ţara Sfântă.

După ce a vizitat Ierusalimul, aceasta s-a oprit la o mănăstire de călugăriţe, din Iordania. Potrivit scrierilor creştine, în jurul vârstei de 25 de ani, un înger i-a apărut în vis şi i-a spus să se reîntoarcă la locurile părinteşti. 

Sfânta Parascheva a rămas, aşadar, în locul natal până în ultima zi a vieţii sale. A fost îngropată ca o străină, fără ca cineva să cunoască cine era cu adevărat. 

Calendar ortodox 14 octombrie 2023. Rugăciune puternică, făcătoare de minuni de Sfânta Parascheva

"Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin!"

×
Subiecte în articol: calendar ortodox
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close